credius.ro

Interviu cu Radu Ghetea. Despre noul regulament si cea mai mare provocare din 2012 pentru sectorul bancar

16 decembrie 2011

Credeti ca noul regulament de creditare al bancilor intrat in vigoare va ajuta la repornirea activitatii de creditare si de stimulare a consumului? Ce efecte concrete va asteptati sa produca asupra mixului de credite leu – valuta in portofoliile bancilor in 2012?

Descurajarea creditarii in valuta in special pentru consum, masura necesara pentru a reduce riscurile creditarii, ar putea conduce la cresterea portofoliilor de credite in moneda nationala, dar nu consider ca efectul asupra mixului actual de credite leu - valuta va fi puternic vizibil in anul 2012, ci mai degraba pe termen mediu.

Piata bancara din Romania va inregistra profit in 2011 sau va asteptati la un nou an in care sistemul sa fie pe pierdere?

 Nu este o certitudine ca la nivelul sistemului bancar se va raporta profit, mai ales avand in vedere pierderile sistemului bancar dupa primele noua luni ale acestui an, de peste 175 milioane de euro.

Se vorbeste de fuziuni & achizitii, posibile nationalizari de banci in sistem. Ce asteptari aveti in ceea ce priveste acest gen de miscari in banking in 2012?
Consolidarile sunt generate si de fuziuni si achizitii la nivel international, cu impact si pe piata bancara locala, asa cum stim cu totii de fuziunea bancilor elene Alpha Bank si EFG Eurobank, ceea ce va conduce la schimbari in topul bancilor in functie de active in sistemul bancar local. Nu este exclus sa asistam si la alte miscari determinate de decizii ale grupurilor internationale de preluari sau fuziuni.
 

Care este cea mai mare provocare in 2012 pentru sectorul bancar? Ce se va intampla cu costul riscului si cu portofoliile de credite neperfomante ale bancilor din Romania?

 

Provocarea anului 2012 pentru toti actorii economici este reducerea vulnerabilitatilor crizei internationale, adica gasirea de solutii eficiente. Criza internationala a determinat ca banii sa fie mai putini si mai scumpi, uneori si mai greu de obtinut, ceea ce a pus deja amprenta asupra sistemelor bancare.

In functie de impactul viitor si durata crizei internationale, bancile isi vor adapta strategia de dezvoltare pe piata locala. In scenariul persistentei efectelor crizei, este posibil sa asistam in continuare la cresterea creditelor neperformante, iar bancile vor fi obligate sa constituie noi provizioane ceea ce va eroda profiturile institutiilor de credit si implicit aportul din impozitul pe venit la bugetul de stat. Probabil ca in anumite situatii se va pune problema intaririi bazei de capital, dar ma astept sa nu ridice probleme in ciuda a ceea ce se intampla acum in plan international.

 

SURSA
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2023 BaniSiAfaceri

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro