Gabriela folcut, arb: bancile nu sunt interesate de executarea silita a garantiilor - Interviu • Gabriela Folcut, ARB: Bancile nu sunt interesate de executarea silita a garantiilor
 • Gabriela Folcut, ARB: Bancile nu sunt interesate de executarea silita a garantiilor

 • Data: 20-07-2010
 • Promotie: S-au ieftinit TABLETELE - click aici pentru mai multe detalii!

  Gabriela Folcut, consilier comunicare Asociatia Romana a Bancilor, a anuntat intr-un interviu acordat publicatiei online www.bankingnews.ro, ca institutiile de credit au solicitat extinderea termenului de 90 de zile pana la care bancile trebuie sa modifice contractele de credit aflate in derulare. "Ordonanta de Urgenta nr.  50/2010 obliga creditorii sa modifice corespunzator contractele aflate in derulare in termen de 90 de zile de la data la care a intrat in vigoare prezenta ordonanta. Comunitatea bancara a solicitat extinderea termenului pana la cel putin 180 de zile avand in vedere ca la nivelul sistemului bancar exista un volum foarte mare de contracte de credit care trebuie modificate, de aproximativ 8 milioane de contracte", a precizat Gabriela Folcut. De asemenea, oficialul Asociatiei Romane a Bancilor a subliniat nemultumirea comunitatii bancare fata de modul de transpunere in legislatia nationala a Directivei Europene 48/2008. Amanunte privind opiniile exprimate de Gabriela Folcut referitoare la o serie de subiecte de maxim interes pentru sistemul bancar sunt prezentate in cadrul interviului disponibil mai jos.


  - Cum au fost primele 6 luni din 2010 pentru sistemul bancar romanesc si ce preconizati ca se va intampla in cel de-al doilea semestru?
  - Institutiile de credit au continuat, si pe parcursul primului semestru al acestui an, sa constituie provizioane pentru creditele neperformante, sa acorde imprumuturi persoanelor si companiilor eligibile si sa restructureze imprumuturile in concordanta cu normele interne proprii si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate. Restructurarea unor credite ale companiilor, care in prezent intampina greutati la rambursarea creditelor sau care nu mai pot suporta nivelul obligatiei lunare de plata, reprezinta modul de a veni in sprijinul a cat mai multi clienti dar, nu trebuie inteleasa ca o masura de amanare a unei stari de insolventa inevitabila. Daca intampina dificultati in desfasurarea activitatii clientii trebuie sa se adreseze mai intai bancii creditoare/institutiilor finantatoare pentru a gasi impreuna solutii pentru depasirea crizei temporare de lichiditati, inainte de depunerea cererii de insolventa. Avand in vedere contextul economic actual si problemele pe care le intampina clientii, bancile nu sunt interesate de executarea silita a garantiilor pentru ca nu exista piata pentru bunurile executate. Faptul ca o banca ajunge sa execute un client este pur si simplu sfarsitul unei incercari de a gasi un dialog. La nivelul sistemului, creditele ajunse in categoria ˝pierdere˝ aproape s-au dublat in intervalul aprilie 2009-aprilie 2010, fiind cifrate la 26,80 mld. lei la finele lunii aprilie a acestui an, potrivit datelor bancii centrale. In schimb, provizioanele constituite de banci depaseau, la finele lunii aprilie 2010, pragul de 4,3 miliarde de euro. Un bilant al activitatii sistemului bancar, aferent primului semestru, se va putea face in momentul in care se vor publica rezultatele institutiilor de credit. In ceea ce priveste activitatea de creditare, s-a observat o usoara revigorare in luna mai, dar cererea de credite este redusa, in special pe segmentul populatiei, si trebuie sa tinem cont si de solvabilitatea clientilor si de perceptia unui grad de risc superior. Prognozele pentru cel de-al doilea semestru din 2010 indica o evolutie similara cu cea inregistrata in prima parte a anului, mai ales ca se asteapta ca masurile de austeritate anuntate de autoritati sa aiba un impact asupra comportamentului de plata al clientilor. Cresterea provizioanelor se observa in profitul raportat la nivelul sistemului bancar romanesc in 2009 si consider ca se va inregistra un impact asupra profitabilitatii sistemului bancar si in 2010.

  In prezent, institutiile de credit sunt in plin proces de adaptare a contractelor de credit ale persoanelor fizice conform prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Comunitatea bancara este nemultumita de modul de transpunere in legislatia nationala a Directivei Europene 48/2008, intrucat prin Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010, elaborata in aplicarea Directivei 48/2008, sunt extinse prevederile directivei europene atat la creditele aflate in derulare cat si la cele ipotecare sau cu garantie imobiliara. Extinderea cu mult a sferei de aplicare a directivei europene induce un decalaj amplu in ceea ce priveste practicile bancare fata de celelalte state europene unde autoritatile s-au limitat la prevederile Parlamentului European, inclusiv la nivel de costuri suportate de sistemul bancar. Ordonanta de Urgenta nr. 50/2010 obliga creditorii sa modifice corespunzator contractele aflate in derulare in termen de 90 de zile de la data la care a intrat in vigoare prezenta ordonanta. Comunitatea bancara a solicitat extinderea termenului pana la cel putin 180 de zile avand in vedere ca la nivelul sistemului bancar exista un volum foarte mare de contracte de credit care trebuie modificate, de aproximativ 8 milioane de contracte.

  - Ce influente vor avea asupra activitatii bancilor masurile guvernamentale de limitare a deficitului bugetar?
  - Bancherii prognozau, pe la inceputul acestui an, cresterea cererii de credite in partea a doua a anului insa este posibil ca clientii sa fie descurajati din cauza masurilor de austeritate. In plus, trebuie sa luam in considerare si cresterea riscului atat in ceea ce priveste agentii economici cat si populatia, date fiind asteptarile negative privind evolutia economiei si avand in vedere ca bancile vor trebui sa treaca la restructurarea creditelor pentru clientii angajati in sectorul bugetar ale caror salarii vor fi diminuate sau care vor fi concediati. De asemenea, autoritatile au decis largirea bazei de impozitare in vederea obtinerii de venituri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar, inclusiv prin introducerea unui impozit de 16% pe veniturile realizate din dobanzi. Asociatia Romana a Bancilor nu considera ca introducerea unui impozit de 16% pe castigul din dobanzi va afecta economisirea. Aplicarea acestui impozit reprezinta o revenire la regimul de taxare, din anul 2006, a veniturilor din dobanzi cu o cota de 16%. Impozitul aplicat dobanzilor la depozite a fost eliminat de la 1 ianuarie 2009 printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal. Clientii care vor avea disponibilitati financiare vor continua sa economiseasca mai ales acum in perioada de criza.

  - Cum sunt percepute companiile din sectorul constructiilor si care sunt principalele probleme care pun intr-un con de umbra eligibilitatea acestora atunci cand vine vorba de contractarea unui credit? Ce masuri considerati dumneavoastra ca fiind necesare pentru a revitaliza activitatea firmelor din domeniul constructiilor?
  - In luna mai s-a observat o usoara crestere a creditelor acordate de institutiile de credit companiilor care activeaza in domeniul constructiilor. Nu este exclus ca unul dintre segmentele care se va revigora sa fie cel al constructiilor, dar pentru a vorbi de un trend trebuie sa dispunem de o statistica aferenta unei perioade mai extinse, mai ales ca pe acest segment activitatea este sezoniera. Continuarea programului ˝Prima Casa˝ ar putea impulsiona cresterea creditului ipotecar si consider ca modificarile aduse acestui program, in principal prin cresterea plafonului garantiei de stat si prin acordarea de credite pentru contructia de locuinte noi, ar putea avea un impact pozitiv si asupra sectorului de constructii. Reluarea cresterii economice va spori interesul clientilor pentru accesarea de noi credite, bancile fiind dispuse sa acorde imprumuturi clientilor care demonstreaza ca au capacitate reala de rambursare. Criza a afectat rezultatele financiare ale companiilor, in multe cazuri inregistrandu-se o diminuare drastica a profitului sau chiar pierderi si datorii la stat, iar acestea sunt informatii relevante in momentul in care se analizeaza capacitatea clientului de rambursare a creditului, indiferent de domeniul in care activeaza. Deblocarea pietei imobiliare si demararea unor proiecte mari de investitii, in special in infrastructura, ar putea conduce la o revenire mai rapida in domeniul contructiilor.

  .

  (Acest articol este furnizat de BankingNews.ro - pentru mai multe stiri bancare click aici)
 •  
 • Nu uitati sa va abonati la newsletter-ul BaniSiAfaceri! Informatii profitabile zi de zi pe adresa dumneavoastra de email! click aici
 •  

 • » Asigurare Auto Online - Comanda acum si ai 10% REDUCERE!
 • Alte stiri:

  Accidentele auto in strainatate si INCENDIILE - cele mai frecvente cauze pentru despagubirile platite de OMNIASIG in prima jumatate a anului

  Patria Partener, platforma de recomandari credite a Patria Bank, este disponibila acum si pentru recomandari persoane fizice

  Romanii au acum o soluție alternativă pentru rezolvarea litigiilor din domeniul bancar

  Raiffeisen Bank inregistreaza un profit net de 491 milioane de lei in 2017

  Directorul General BT, Omer Tetik a fost desemnat Business Leader of The Year de catre Business Review

  1,4 miliarde lei este profitul net BRD in 2017

  ASF colaboreaza cu RAR penttu implementarea a trei proiecte care vizeaza toate autovehiculele din Romania

  2018 vine cu inflatie crescuta si rate mai meri pentru romani

  Banca Transilvania se extinde in Republica Moldova

  Banca Mondiala: Cresterea economica globala a ajuns la nivelul dinaintea crizei

  Bancile active in Marea Britanie incep sa-si mute personalul peste hotare

  Eurostat: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE in trimestrul al doilea

  CryptoRuble, moneda virtuala care urmeaza sa fie lansata de catre rusi

  Leul se apreciaza pana la un nou minim record fata de dolar

  Ministerul Finantelor imprumuta un miliard de lei de la banci

 
 
 • Newsletter
 • Newsletter-ul InfoBancar.ro va prezinta ultimele noutati din domeniul financiar-bancar si detalii despre produsele si serviciile de profil.

 • Vizitatori Online: 3