Radu ghetea, asociatia romana a bancilor: nu se pune problema ca vreo banca care este in romania sa renunte - Interviu • Radu Ghetea, Asociatia Romana a Bancilor: Nu se pune problema ca vreo banca care este in Romania sa renunte
 • Radu Ghetea, Asociatia Romana a Bancilor: Nu se pune problema ca vreo banca care este in Romania sa renunte

 • Data: 04-02-2010
 • Promotie: S-au ieftinit TABLETELE - click aici pentru mai multe detalii!

  Atunci cand se refera la mediul bancar dambovitean, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, este ferm: "avem un sistem bancar sanatos". Domnia sa considera ca nu se pune problema ca vreo institutie de credit care este in Romania sa renunte la piata autohtona.


  Motivul? Radu Gratian Ghetea ofera un raspuns simplu: "In Romania sunt inca oportunitati majore". Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor si al CEC Bank a vorbit, intr-un interviu acordat publicatiei on-line www.bankingnews.ro, despre relatia clienti-banci, despre procesul de restructurare a creditelor, despre anul 2010 din perspectiva institutiilor de credit si despre alte subiecte interesante privind activitatea actorilor din domeniul de profil.  

  - Cum va fi anul 2010 pentru sistemul bancar din Romania?
  - Aprecierea mea este ca bancile vor continua sa se confrunte cu o cerere redusa de credite avand in vedere contextul economic national si international actual. Este posibil ca, in anul 2010, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental in Romania sa fie superior celui inregistrat in 2009, insa este de asteptat sa nu se mai atinga, pe termen mediu, ritmurile inregistrate in anii trecuti. Reluarea cresterii economice va spori interesul clientilor pentru accesarea de credite, dar consider ca se va mentine o atitudine prudenta pe piata creditarii, avand in vedere volumul creditelor neperformante, intrarea companiilor in insolventa intr-un ritm alert din cauza crizei si numarul de disponibilizari anuntate pentru anul 2010. Un aspect pozitiv este acela ca dobanzile la creditele in lei sunt in scadere, ca efect al deciziilor Bancii Nationale a Romaniei, iar acest proces consider ca va continua pe parcursul acestui an, dar trebuie avut in vedere evident si costul resurselor pe care le atrag bancile. Un impact colateral asupra profitabilitatii bancilor il reprezinta si continuarea constituirii de provizioane in contul creditelor neperformante, ceea ce genereaza costuri suplimentare. Provizioanele constituite de banci se cifrau la aproximativ 3,4 miliarde de euro la finele lunii noiembrie 2009, valoarea fiind dubla comparativ cu nivelul inregistrat  de acestea in perioada similara a anului 2008.

  - Care va fi creditul vedeta al anului acesta?
  - Pe partea de retail, continuarea programului ˝Prima Casa˝ ar putea impulsiona cresterea creditului ipotecar si speram ca modificarile care urmeaza sa fie aduse acestui program vor permite acordarea de credite, cel putin in aceeasi masura pentru locuintele vechi, dar mai ales pentru achizitia/contructia de locuinte noi, ceea ce ar avea un impact pozitiv asupra economiei. Sunt si banci care promoveaza acordarea de credite de consum, in mod special pentru clienti buni-platnici, sau cardurile de credit. Pe partea de corporate, consider ca lansarea unor programe guvernamentale in principal in domeniul investitiilor in infrastructura, dar si de garantii pentru intreprinderi mici si mijlocii sau dezvoltatori imobiliari ar impulsiona cererea de credite si implicit ar aduce o crestere a sumelor imprumutate. Vedeta, in opinia mea, ar trebui sa fie creditul de cofinantare a proiectelor finantate din fonduri europene.

  - Ce se va intampla in privinta relatiei banci-clienti si cum credeti ca se va derula aceasta, mai ales daca avem in vedere cresterea continua a numarului de restantieri? Preconizati un salt al executarilor silite?
  - Companiile trebuie sa-si dimensioneze proiectele tinand cont in primul rand de situatiile financiare proprii precum si de realitatile economiei nationale, iar daca intampina dificultati in desfasurarea activitatii trebuie sa se adreseze institutiilor finantatoare pentru a gasi impreuna solutii pentru depasirea crizei temporare de lichiditati, ca alternativa la intrarea in insolventa. Bancile vor fi interesate sa continue procesul de restructurare a creditelor demarat inca din anul 2008, atat pentru creditele acordate companiilor cat si populatiei, actiunea derulandu-se in concordanta cu normele interne ale fiecarei institutii de credit si in functie de conditiile si particularitatile clientului solicitator si a facilitatii acordate. Avand in vedere contextul economic actual si problemele pe care le intampina clientii, bancile nu sunt interesate prioritar de executarea silita a garantiilor din perspectiva scaderii drastice a valorii de piata a acestora, precum si a schimbarii, de asemenea, semnificative a raportului cerere-oferta dar, mai ales, pentru ca sunt constiente ca pot contribui la redresarea economiei prin salvarea clientilor lor. Cu toate acestea, bancile nu pot restructura la infinit creditele, iar in cazul clientilor fara o perspectiva concreta de redresare se vor vedea nevoite sa apeleze si la executarea silita.

  - Va asteptati la un proces de restrangere si/sau restructurare a activitatii unor banci din Romania, care sa presupuna in mod obligatoriu reducerea numarului de agentii si a numarului de angajati?
  - Avem un sistem bancar sanatos si nu cred ca se pune problema ca vreo institutie de credit care este in Romania sa renunte. In Romania sunt inca oportunitati majore. Ajustarea numarului de agentii si de angajati la conditiile actuale din piata este insa un proces ce va continua si in 2010.

  - Ce asteapta presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, cu prioritate, de la anul 2010?
  - Avem o serie de proiecte la ARB pe care le-asi dori finalizate. Cel mai important insa, in acest moment, consider ca este cel legat de finalizarea normelor privind clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor in sistemul bancar pentru care s-au facut o serie de pasi in 2009.

  - In calitatea dumneavoastra de presedinte al CEC Bank, va rog sa ne precizati care sunt proiectele si obiectivele CEC Bank pentru acest an.
  - CEC Bank va continua in 2010 procesul de dezvoltare a institutiei ca si banca comerciala. Misiunea noastra ramane aceeasi de a credita cu prioritate IMM-urile, agricultura, administratiile si autoritatile publice locale dar si acele proiecte bancabile care conduc la mentinerea sau crearea de locuri de munca. Cofinantarea proiectelor finantate din fonduri europene va beneficia de o atentie sporita..

  (Acest articol este furnizat de BankingNews.ro - pentru mai multe stiri bancare click aici)
 •  
 • Nu uitati sa va abonati la newsletter-ul BaniSiAfaceri! Informatii profitabile zi de zi pe adresa dumneavoastra de email! click aici
 •  

 • » Asigurare Auto Online - Comanda acum si ai 10% REDUCERE!
 • Alte stiri:

  Accidentele auto in strainatate si INCENDIILE - cele mai frecvente cauze pentru despagubirile platite de OMNIASIG in prima jumatate a anului

  Patria Partener, platforma de recomandari credite a Patria Bank, este disponibila acum si pentru recomandari persoane fizice

  Romanii au acum o soluție alternativă pentru rezolvarea litigiilor din domeniul bancar

  Raiffeisen Bank inregistreaza un profit net de 491 milioane de lei in 2017

  Directorul General BT, Omer Tetik a fost desemnat Business Leader of The Year de catre Business Review

  1,4 miliarde lei este profitul net BRD in 2017

  ASF colaboreaza cu RAR penttu implementarea a trei proiecte care vizeaza toate autovehiculele din Romania

  2018 vine cu inflatie crescuta si rate mai meri pentru romani

  Banca Transilvania se extinde in Republica Moldova

  Banca Mondiala: Cresterea economica globala a ajuns la nivelul dinaintea crizei

  Bancile active in Marea Britanie incep sa-si mute personalul peste hotare

  Eurostat: Romania are cel mai mare deficit bugetar din UE in trimestrul al doilea

  CryptoRuble, moneda virtuala care urmeaza sa fie lansata de catre rusi

  Leul se apreciaza pana la un nou minim record fata de dolar

  Ministerul Finantelor imprumuta un miliard de lei de la banci

 
 
 • Newsletter
 • Newsletter-ul InfoBancar.ro va prezinta ultimele noutati din domeniul financiar-bancar si detalii despre produsele si serviciile de profil.

 • Vizitatori Online: 3