Raiffeisen Leasing a revandut anul trecut aproximativ 500 de bunuri din cele circa 600 de bunuri recuperate, 95% dintre acestea fiind comercializate in strainatate, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al companiei, Felix Daniliuc. "95% dintre bunurile revandute au mers in strainatate, in tari precum Olanda, Polonia, Germania, Ungaria, Albania, Moldova sau Slovacia. Am beneficiat de know-how-ul dat de colegii nostri de la Viena, de capacitatea lor de a negocia, avand astfel acces la o retea de traderi internationali", a mentionat Daniliuc.
El a explicat ca firma pe care o conduce a promovat oferta de bunuri rulate la nivel international cu ajutorul platformei web a grupului Raiffeisen, care centralizeaza toate obiectele de leasing recuperate de subsidiarele Raiffeisen-Leasing International. "Prin intermediul acestui canal am reusit sa vindem multe bunuri, care ar fi fost foarte greu de comercializat pe piata din Romania", a mai spus seful Raiffeisen Leasing, care a adaugat ca cele mai multe bunuri au fost revandute in pierdere. Daniliuc a precizat ca strategia Raiffeisen Leasing in 2009 a fost aceea de conservare a portofoliului si de management al riscului, bazata pe colectare, restructurare, reposedare si revanzare de bunuri.
Clientii sunt actionati in instanta pana la recuperarea totala a debitului
Unii clienti intentioneaza sa foloseasca unele subterfugii de natura juridica pentru a nu restitui bunurile companiei de leasing, daca au ajuns in impas financiar, sustine directorul general al Raiffeisen Leasing. "Cu cat clientul va aduce bunul mai uzat, cu atat debitul catre firma de leasing este mai mare, acesta fiind obligat sa plateasca toata datoria dupa ce este actionat in instanta", a mentionat seful Raiffeisen Leasing.
El a explicat ca in momentul in care se ajunge la reposedarea bunului, pierd ambele parti, atat finantatorul, cat si clientul, motiv pentru care trebuie sa existe o comunicare intre cele doua entitati in vederea gasirii solutiilor potrivite. "Actionam in instanta toti clientii care tergiverseaza reposedarea bunului pana la recuperarea totala a debitelor", a mentionat Daniliuc.
Curtea Constitutionala a modificat, in mai 2009, procedura de executare silita a clientilor agentilor economici privati care sunt rau-platnici, introducand obligativitatea obtinerii unei incheieri de incuviintare a executarii silite din partea instantei judecatoresti. Aceasta masura nu face, insa, decat sa tergiverseze executarea silita propriu-zisa, nu sa o impiedice, a explicat Daniliuc.
Secretarul general al ALB Romania, Adriana Ahciarliu a atras atentia la acel moment ca, odata cu rezilierea contractului dintre cele doua parti, utilizatorul ar putea sa declare pierderea bunului pentru a frauda finantatorul. In majoritatea cazurilor, prin semnarea contractelor de leasing utilizatorul se obliga ca, in caz de reziliere din culpa sa, sa achite finantatorului toate facturile scadente si neachitate si ratele pana la sfarsitul contractului de leasing, inclusiv valoarea reziduala. Astfel, simpla varianta a aducerii bunului in curtea finantatorului nu reprezinta si stingerea obligatiilor utilizatorului din contractul de leasing.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro