credius.ro

Asociatia Societatilor Financiare explica datoriile societatilor de leasing

30 august 2012

Avand in vedere informatiile publicate in media cu referire la “Bancile si IFN-urile cu probleme la Fisc” avand ca sursa site-ul ANAF, ALB Romania precizeaza urmatoarele:

- Sumele mentionate ca datorii la bugetul public, avand ca sursa directa ANAF, reprezinta “alte taxe si impozite”, mai exact amenzi de circulatie ale utilizatorilor in contractele de leasing. O alta sursa a acestor sume o reprezinta amenzile ce survin din neplata rovignetei de catre utilizatori. Aceste amenzi sunt inregistrate pe rolul fiscal al finantatorilor din lipsa unei comunicari directe intre diversele baze de date ale autoritatilor romanesti, respectiv baza de date a IGPR, baza de date a Ministerului Transporturilor si baza de date a ANAF. Multe din aceste sume sunt impuse cu intarzieri de peste 6 luni, uneori pe contracte de leasing care au ajuns la scadenta sau au fost reziliate anticipat. Aceste sume nu apartin ca obligatie societatilor de leasing ci utilizatorilor vehiculelor din contractele de leasing. In toate cazurile mentionate, sumele sunt contestate prin procedura legala de catre societatile de leasing membre ale ALB. Amintesc faptul ca in baza Codului fiscal, utilizatorul este tratat ca proprietar din punct de vedere fiscal in cazul contractelor de leasing financiar (art. 25);

- In cazul in care vehiculele ce au facut obiectul unui contract de leasing ce a ajuns la scadenta au fost transferate ca proprietate prin plata valorii reziduale catre utilizator legea impune ca acest transfer de proprietate sa se faca si in certificatul de inmatriculare. Legea insa nu prevede sanctiuni serioase pentru acei clienti care nu opereaza transferul de proprietate in certificatul de inmatriculare, acestia preferand sa circule in continuare cu vehiculul inmatriculat pe numele finantatorului. In acest fel, amenzile vin in continuare pe numele societatii de leasing care nu mai are in proprietate masina respectiva. Societatea de leasing nu are nici o putere de a controla transferul de proprietate in certificatul de inmatriculare. Singura institutie care poate interveni este DRCPIV. Este un comportament abuziv pe care nici o lege nu il sanctioneaza la aceasta data in Romania. ALB a propus pentru rezolvarea acestor situatii, in conformitate cu realitatea economica, un set de amendamente la Codul Rutier in urma cu aproape 2 ani. Cu toate acestea, amendarea Codului rutier nu a fost considerata prioritate legislativa, motiv pentru care proiectul este inca pe masa parlamentarilor.

- Situatia este identica si in cazul neplatii rovignetei. In marea majoritate a amenzilor generate de neplata rovignetei autoritatea transmite dupa 6 luni procesul verbal de constatare a contraventiei, perioada de timp in care poate interveni chiar si incetarea contractului cu utilizatorul.

- ANAF inregistreaza astfel de sume neincasate tocmai pentru ca alege sa se intoarca impotriva finantatorului cu speranta ca acesta este un bun platnic in comparatie cu un cetatean simplu care refuza plata unei amenzi! In acest fel se asteapta, procedural, ca finantatorul sa achite amenda clientului si sa refactureze cu TVA, in baza serviciului prestat clientului, suma respectiva.

- O scurta analiza a informatiei preluata de la ANAF trimite direct la faptul ca aceste sume, contestate de catre IFN-uri, nu sunt cele care sa induca falimentul unui IFN, ele fiind minore in comparatie cu taxele directe pe care un IFN le achita periodic catre bugetul public;

- ALB Romania, in calitate de reprezentant al unui segment al industriei financiare ce finanteaza cca. 3,5% din PIB-ul Romaniei adreseaza pe aceasta cale rugamintea ca astfel de comunicari sa ia in considerare un dialog direct cu reprezentantii industriei precum si o evaluare corecta a folosirii in comunicare a unor termeni ca “faliment” si “executare silita” in raport cu grupuri financiar bancare ce detin cote de piata considerabile si care pot induce o scadere necontrolata a increderii in sistemul financiar bancar. Am apreciat intotdeauna faptul ca presa economica poate face o analiza corecta a sectorului financiar bancar si a rolului pe care il are in construirea increderii in aceste institutii printr-o comunicare in consecinta a mesajului economic.
 

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro