credius.ro

Cladirea CEC va fi cumparata de Primaria Capitalei

15 februarie 2006

Cladirea in care functioneaza actualul sediu central al CEC va fi cumparata de Primaria Capitalei la valoarea ei de inventar, imobilul urmand sa fie transformat in muzeu al Bucurestilor, a declarat, miercuri, primarul general Adriean Videanu. "Am avut azi o intalnire la Ministerul Finantelor si ne-am inteles sa cumparam cladirea la valoarea ei de inventar", a declarat primarul Videanu.

 

Potrivit edilului general, preluarea cladirii - care are "o valoare istorica inestimabila" - se impune din cauza privatizarii CEC: "Ar fi pacat sa pierdem o asemenea cladire, sa intre in patrimoniul unei entitati private, cand ea trebuie, de fapt, integrata in Centrul Istoric al Capitalei, alaturi de Muzeul de Istorie de peste drum si de celelalte cladiri din centru pe care le vom restaura". Videanu a adaugat ca viitoarea destinatie a imobilului, aceea de muzeu, se imbina perfect cu proiectul municipal privind reabilitarea Centrului Istoric.

 

Scurt istoric al  cladirii CEC

Imobilul de pe Calea Victoriei nr.13 este monument istoric, administrat de
CEC, institutie financiara aflata in privatizare. Piatra de temelie a palatului a fost pusa in 8 iulie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Pe acest loc se inaltase manastirea "Sfantul Ioan cel Mare", care avea si un han. Din secolul XVI-lea, asezamintele au fost restaurate de Constantin Brancoveanu, in anii 1702-1703, pentru ca apoi, degradandu-se, sa fie demolate in 1875. Cladirea Palatului CEC - realizata dupa proiectul arhitectului Paul Gottereau, cu elemente specifice academismului francez de la sfarsitul secolului XIX - a fost terminata in 1900 si a devenit in timp una din emblemele orasului.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro