Banca Nationala a Romaniei (BNR) este pregatita sa utilizeze toate instrumentele, respectiv rata dobanzii, sterilizarea lichiditatilor si operatiunile pe piata valutara, pentru a combate inflatia, estimata sa depaseasca tinta pentru 2006, a afirmat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, intr-o conferinta la Londra, citat de Reuters.
Popa a aratat ca BNR nu a mai intervenit pe piata valutara din luna octombrie a anului trecut, dar nu exclude aceasta posibilitate pentru viitor.
El a declarat, la o conferinta organizata miercuri la Londra, ca rata inflatiei ar putea ajunge in acest an la 6,5%, peste tinta bancii centrale, de 5% plus/minus un punct procentual. Cresterea preturilor ar urma sa se incetineasca in 2007, urmand sa se incadreze in obiectivul stabilit de BNR, in intervalul 3-5%.
Reuters comenteaza ca numerosi investitori plaseaza fonduri in Romania, atrasi de dobanzile ridicate, in conditiile in care rata de interventie a BNR este de 8,5%, dar si de aprecierea leului.
Banca centrala nu agreeaza o moneda nationala puternica, fiind ingrijorata de scaderea competitivitatii exporturilor, in contextul unei cresteri de peste 46% a deficitului comercial in 2005 fata de anul precedent, relateaza Reuters.
Anul trecut, BNR a avut interventii periodice pe piata valutara, pentru a opri aprecierea leului. De la inceputul anului 2006, cotatia leului in raport cu euro a urcat cu aproape 6%. "Evolutia pietei valutare a fost de asemenea natura incat nu a fost nevoie de o interventie", a spus viceguvernatorul Bancii Nationale.
Analistii economici afirma ca Romania trebuie sa accepte o apreciere a leului pentru a diminua inflatia, dar Popa a reafirmat disponibilitatea Bancii Nationale de a uza de toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a combate cresterea preturilor.
BNR a majorat in luna ianuarie rata dobanzii de interventie de la 7,5% la 8,5% pe
an, dar rata dobanzii ramane real-negativa, in conditiile in care inflatia a fost de 8,6% anul trecut.
Popa a precizat ca aprecierea leului nu este singura cauza a scaderii exporturilor, adaugand ca o crestere a productivitatii si o politica salariala prudenta sunt necesare pentru a contrabalansa efectele unei monede nationale puternice.
Oficialul BNR a declarat ca structura exporturilor romanesti este in schimbare, ponderea unor produse cu valoare adaugata mare, precum echipamentele industriale, fiind in crestere. El a adaugat ca este putin probabil ca Romania sa atraga imprumuturi de pe pietele internationale de capital in acest an, avand in vedere nivelul deficitului bugetar si evolutia veniturilor.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro