credius.ro

O noua emisiune numismatica

30 martie 2006

In conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei, Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de 31 martie 2006, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac cuprat, avand valorile nominale de 50 lei, 5 lei si 1 leu, emisiunea <140 de ani de la infiintarea Academiei Romane”.

Caracteristicile monedelor sunt urmatoarele:
Moneda din aur:
- valoare nominala: 50 LEI;
- forma: rotunda;
- titlu: 900/1000;
- calitate: proof;
- greutate: 6,452 grame;
- diametru: 21 mm;
- margine: neteda.
Moneda din argint:
- valoare nominala: 5 LEI;
- forma: rotunda;
- titlu: 999/1000;
- calitate: proof;
- greutate: 31,103 grame;
- diametru: 37 mm;
- margine: neteda.
Moneda din tombac cuprat:
- valoare nominala: 1 LEU;
- forma: rotunda;
- calitate: proof;
- greutate: 23,5 grame;
- diametru: 37 mm;
- margine: neteda.

Desenele aversului si reversului monedelor sunt comune pentru toate cele trei variante de metal. Aversul este impartit in doua sectoare. In partea stanga, pe fond mat, este redata imaginea Ganditorului de la Hamangia, statueta neolitica din lut, cunoscuta in intreaga lume, simbol al gandului, ca element comun peste milenii, al tuturor civilizatiilor. Partea dreapta contine stema Romaniei, anul emisiunii, "2006" si valoarea nominala, respectiv "50 LEI" pentru moneda din aur, "5 LEI" pentru moneda din argint si "1 LEU" pentru cea din tombac cuprat. Inscriptia "ROMANIA" urmareste arcul de cerc din partea superioara dreapta a monedei.

Reversul este separat, de asemenea, in doua sectoare, unul mat, celalalt lucios. In centru se afla imaginea Minervei, Zeita intelepciunii, emblema Academiei Romane, incadrata de anii aniversari "1866" si "2006". Inscriptiile "ACADEMIA ROMANA" si "140 ANI DE LA INFIINTARE", despartite prin grupuri de cate 5 perle, sunt amplasate pe circumferinta monedei.

Monedele din aur, argint si tombac cuprat, ambalate in capsule de metacrilat transparent, vor fi insotite de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de un pliant de prezentare a acestei emisiuni numismatice.

Tirajul emisiunii este de 570 exemplare, din care: 35 monede din aur, 35 monede din tombac cuprat si 500 monede din argint. Preturile de vanzare unitare sunt dupa cum urmeaza: 850 lei pentru moneda din aur, 110 lei pentru cea din argint si 45 lei pentru cea din tombac cuprat. Monedele vor fi vandute in cutii de prezentare adecvate. In pretul de vanzare nu sunt incluse pretul cutiei de prezentare si cota de TVA de 19%. Monedele din aur, argint si tombac cuprat, emisiunea "140 de ani de la infiintarea Academiei Romane", au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede din aur, argint si tombac cuprat constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din emisiunea "140 de ani de la infiintarea Academiei Romane", se realizeaza prin ghiseele sucursalelor Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii  Nationale a Romaniei.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro