credius.ro

Au devenit banii ieftini pentru IMM-uri?

31 martie 2006

La seminarul organizat ieri (30.03.2006) la Hotel Marriott de Ziarul Financiar si BRD - Groupe Societe Generale- "Banii au devenit ieftini”, nume importante din piata financiara, si-au dat cu parerea despre proiectele de investitii ale investitorilor: Mugur Stet, George Copos, Aurel Ilin - director de analiza a creditelor BRD. La eveniment au mai participat si reprezentantii firmelelor mici si mijlocii.

Personalitatile prezente au analizat pe indelete firmele mici si mijlocii autohtone care, dupa parerea purtatorului de cuvant al BNR, Mugur Stet, vor disparea in proportie de 60% dupa aderarea la Uniunea Europeana. Asta in contextul in care cele cu capital strain vor creste simtitor, pana la 70%, deoarece au experienta in atragerea banilor cu miros European. Tot Mugur Stet a facut referire la dobanzile de pe piata bancara, practicate de banci pentru credite, care, considera domnia sa, sunt normale pentru stadiul de dezvoltare al economiei.

George Copos, vicepremierul roman prezent la seminar, a tinut sa atraga atentia firmelor ca nu sunt pregatite pentru aderare, nu sunt competitive pentru ca le lipseste tehnologia si piata. Vicepremierul este de parere ca tocmai din acet motiv bancile trebuie sa ajute societatile prin credite flexibile. 

Rerezentantul BRD - Aurel Ilin crede ca firmele se axeaza in principal pe transformarea profitului in dividende si nu-l folosesc pentru dezvoltarea afacerii. Acesta a adus ca exemplu banca pe care o reprezinta: “din profitul BRD, circa 45% a mers spre actionari, iar 55% catre dezvoltare”. Cat despre dobanzi, Ilin a spus: “atunci cand vorbim de dobanda prea mare sau prea mica trebuie sa vedem cu ce comparam aceasta valoare. Bancherul trebuie sa faca un raport intre dobanda pasiva si cea activa. Va asiguram ca la nivel de medie, marja dintre dobanda pasiva si dobanda activa este de 4,4%".

Referitor la piata pe care aceste firme o reprezinta, directorul din BRD, a tinut sa specifice pozitia bancii: in acest an BRD intentioneaza sa extinda creditarea pentru IMM-uri, intrucat numai 15% dintre acestea se adreseaza bancilor pentru finantare. ”Aproximativ 60% dintre firmele mici si mijlocii apeleaza la actionari pentru a obtine finantare, acesta fiind segmentul pe care BRD vrea sa-l ocupe, a mai precizat reprezentantul bancii.

Reprezentantii firmelelor prezente la seminar au reclamat faptul ca nu le este inlesnit accesul la credite din cauza dobanzilor practicate de bancile romanesti si ca acest lucru este un mare dezavantaj pentru ei; acestia au pus pe tapet faptul ca firmele straine beneficiaza de costuri mai reduse in tarile de provenienta, facandu-le mai usoara dezvoltarea.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro