2005 a fost un an de seceta pe piata produselor de economisire, timp in care bancile s-au intrecut in a reduce dobanzile la depozite, fapt ce a facut aceste produse neatractive. Institutiile de credit nici macar nu s-au mai ingramadit sa promoveze aceste produse. Finalul lunii decembrie 2005 a adus insa primele semnale ca piata incepe sa prinda viata. HVB Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania si BRD dau semne ca nu au uitat de economisire.
Bancile se gandesc la clientii care pleaca acasa cu banii
La inceputul lunii ianuarie 2006, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, s-a referit la acest subiect fierbinte, observand statisticile Bancii Centrale, care aratau un regres puternic al economisirii. Domnia sa declara ca “unele banci vor avea in vedere scaderea dobanzilor pentru depuneri. Exista acest risc, dar mizez pe bancile serioase, cu gandire strategica si implicate in economie, care au grija de clientii lor si pe partea de creditare, si de depozite”.
Aceste banci vor avea de pierdut deoarece clientii se vor reorienta, spre bancile mari, asa cum prevedea guvernatorul, ori spre economii tinute la “ciorap”, am spune noi. Prognozele specialistilor financiari dau ca sigura pentru perioada urmatoare o majorare timida a dobanzilor pentru depozitele populatiei.
Ingrozite de faptul ca romanii au inceput sa-si retraga economiile, preferand investitiile la bursa, sa-i tina acasa sau chiar sa-i cheltuie, bancile au inceput sa ridice dobanzile. Semnalul a fost dat de HVB Bank, care, in prima saptamana din decembrie 2005, a majorat cu 1,6 puncte procentuale (de la 2,5% la 4,1%) dobanda la depozitele in lei. Pentru depozitele in valuta (euro si dolari), banca a crescut dobanda cu jumatate de punct procentual.
A urmat Banca Romaneasca, care si-a majorat dobanda la depozite incepand cu 15 decembrie. In cazul depozitelor la lei, dobanzile au crescut cu 1,25 pana la 1,75 puncte procentuale, iar in cazul celor in valuta, au crescut cu 1,1 - 1,2 puncte procentuale.
La inceputul anului 2006, Banca Transilvania isi modifica dobanzile la depozite in lei cu o jumatate de punct procentual, de la 6,5% la 7%. Astazi, 18 ianuarie 2005, BRD a recurs si ea la acesta masura, marind dobanda cu jumatate de punct procentual pentru depozitele in lei si cele in dolari. Dobanzile la depozititele constituite in lei, pe 365 de zile, sunt:
- depozite de pana la 150 RON – dobanda este de 5%;
- depozite de pana la 2.500 RON – dobanda este de 5,25%;
- depozite Premium (50.000 RON) – dobanda este de 5,5%.
Bancherii sunt constienti de problemele avute pe partea de economisire
Piata produselor bancare de economisire este aproape inexistenta, opinia generala a specialistilor fiind ca pe acest segment bancile au ramas deficitare. Bogdan Baltazar, pana mai ieri cel mai reprezentativ bancher, astazi consultant, vorbeste chiar despre o "prapastie" intre institutiile de credit romanesti si cele straine.
"Prapastia mare este in faptul ca bancile romanesti nu au reusit sa creeze produse de economisire variate si, mai ales, pe termen lung, care sa fidelizeze clientul. Omul vine la banca, aduce bani si apoi ii scoate. Aduce si scoate!...”, declara la inceputul lui 2005 Bogdan Baltazar.
Dupa un an de la aceasta declaratie, lucrurile nu s-au schimbat prea mult, ba din contra daca avem in vedere scaderea drastica a dobanzilor la depozitele bancare putem spune ca situatia s-a inrautatit pe segmental economisirii.
Singurul lucru bun care s-a intamplat in aceasta perioada este aparitia mai multor oferte pe piata produselor de economisire/creditare. Astfel, patru banci – Raiffeisen Banca pentru Locuinte, HVB Banca pentru Locuinte, BRD si Porsche Bank – promoveaza ideea de economisire pe termen lung.
Patrick Gelin, presedintele-director general al BRD, considera ca urmatorii patru-cinci ani sunt hotaratori pentru "dezvoltarea unei piete a economiilor". De altfel, Gelin este de parere ca economisirea pe termen mediu si lung este principala miza pentru Romania in anii urmatori.
"La ora actuala, economiile sunt reprezentate de depozite bancare pe termen foarte scurt. Sunt doi factori care ar trebui sa prelungeasca durata de economisire - o vizibilitate mai buna in ce priveste dobanzile pe termen mediu si lung si dezvoltarea pietei financiare", a declarat presedintele BRD.
Gabriela Dinu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro