credius.ro

Vor scumpi bancile creditele in valuta in perioada urmatoare?

25 ianuarie 2006

Pe 24 ianuarie 2005 a intrat in vigoare masura Bancii Nationale, conform careia rezervele minime obligatorii aferente pasivelor in valuta constituite de banci s-au majorat de la 30 la 35%. -

Ca o consecinta, reactia bancilor ar putea fi scumpirea imprumuturilor in valuta, reducerea dobanzilor la depozitele in valuta sau asumarea costurilor suplimentare fara a umbla la produse. Volksbank rupe gura targului, reactionand surprinzator: ieftineste toate creditele.

"Cresterea rezervei minime la valuta de la 30% la 35% implica un cost  suplimentar pentru bancile din sectorul bancar. Dupa aceasta crestere, bancile se vor confrunta in primul rand cu un necesar de finantare suplimentar in valuta de 5% aplicat la baza de calcul a rezervei minime obligatorii in valuta. De asemenea,  presiunea suplimentara pe costuri bancare este de circa 10-15 b.p. (basis points sau 0.1%-0.15%). Acest cost suplimentar se poate transfera de catre banci fie pe partea de depozite atrase in valuta (dobanda mai mica la aceste depozite) fie pe partea de credite in valuta (dobanda mai mare la aceste credite) functie de politica fiecarei banci." - Ionut Dumitru, managerul Departamentului de Cercetare de Trezorerie din cadrul Raiffeisen Bank.
 
BNR este nemultumita in continare de expansiunea creditului in valuta

In ultima sedinta din 2005, Consiliul de administratie al BNR a analizat cele mai recente evolutii ale ansamblului indicatorilor macroeconomici si ai pietelor financiare, precum si perspectiva acestora in contextul masurilor de politica macroeconomica si structurala ce se preconizeaza a fi implementate pe anul in curs.

“Consiliul de Administratie al BNR a evaluat ansamblul conditiilor economice prezente, atat cele interne cat si pe plan international, dar si riscurile si incertitudinile aferente si a decis intarirea controlului lichiditatilor si a masurilor de temperare a expansiunii creditului. In aceste conditii, Consiliul de Administratie al BNR a decis majorarea de la 30 la suta la 35 la suta a ratei rezervelor minime obligatorii aferente pasivelor in valuta”, se preciza intr-un comunicat de presa al Bancii Centrale.

Mai mult, reprezentantii Bancii Nationale ameninta ca daca nici aceasta masura nu avea avea efectul scontat, spunand ca sunt pregatiti sa utilizeze intregul set de instrumente de care dispune Banca Nationala pentru a contracara presiunile inflationiste in crestere din perioada urmatoare.

Volksbank ieftineste toate tipurile de credite

Ca o surpriza totala in contextul dat este de semnalat masura Volksbank Romania, care va ieftini de saptamana viitoare toate tipurile de credite.

“Pentru a proteja cat mai mult clientul vom scadea inca de saptamana viitoare dobanda pentru creditele in valuta (locuinte, auto, Optimus) la nivelul de 6,75% pe an. Si pentru ca solicitarile pentru credite in moneda nationala sunt din ce in ce mai mari, tot de saptamana viitoare, creditele mentionate mai sus vor avea dobanda de 7,75% pe an pentru RON”, ne-a precizat Alin Merer, Marketing & PR Manager la Volksbank.

Ca o consecinta a masurii BNR, Volksbank va majora comisionul aferent rezervei minime obligatorii de la 1,25 la 1,55% pe an.

Cele mai multe banci stau in expectativa

Multe banci se feresc deocamdata sa dea un verdict, altele subliniind faptul ca nu vor opera nici un fel de modificare, preferand sa ia asupra lor costurile suplimentare impuse de noua masura a Bancii Centrale.

Directorul Directiei de Comunicare de la Banca Comerciala Romana, Corneliu Cojocaru, ne-a declarat ca noua decizie a BNR va influenta activitatea bancilor intr-o masura relativ redusa.

“Este o masura pe care BNR o socoteste necesara si utila. Efectele ei insa nu se vor observa intr-un orizont de timp foarte scurt”, subliniaza Corneliu Cojocaru.

Nici Banca Transilvania nu va opera modificari la produsele de creditare in valuta, directorul general adjunct al bancii, Ionut Patrahau, fiind de parere ca institutiile de credit nu-si pot permite sa scumpeasca imprumuturile in acest moment, in care cererea este tot mai mare. “Cine scumpeste creditele pierde potentialii clienti in conditiile concurentei acerbe de pe piata romaneasca”, s-a pronuntat Ionut Patrahau.

Oficialul Bancii Transilvania ne-a marturisit ca “nu trebuie sa fii oracol pentru a anticipa faptul ca bancile nu vor umbla la dobanzile de la credite in valuta, preferand sa ia asupra lor costurile mai mari impuse de masura BNR”.

Ionut Patrahau ne-a precizat ca Banca Transilvania prefera sa promoveze intens imprumuturile in moneda nationala, care au inregistrat in ultima perioada o crestere semnificativa.

Reproducerea neautorizata a textelor de pe acest site este interzisa.

Cornel Dinu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro