Teapa MTS Leasing a lasat o pata urata pe fata leasing-ului imobiliar autohton. Companiile de leasing sunt destul de timide, produsele specifice putand fi numarate pe degetele de la o mana. Desi beneficiaza de o popularizare redusa, leasing-ul imobiliar constituie o solutie demna de luat in seama pentru o firma care vrea un sediu sau un spatiu de productie. Claudiu Stanescu, Presedintele-director general al BCR LEASING, prezinta pentru BankingNews avantajele ... si procedurile de obtinere a unei finantari in leasing imobiliar.
Nu sunt putine firmele care doresc sa achizitioneze un sediu sau un spatiu de productie, insa au nevoie de finantare pentru dezvoltarea acestor proiecte. Decizia de a cauta finantare implica automat o intrebare esentiala: “Optez pentru credit sau pentru un leasing imobiliar?”. MTS Leasing a indus o oarecare reticenta in randul celor interesati sa acceseze un asemenea produs, desi leasing-ul imobiliar promovat de societatea germana nu avea caracteristicile clasice ale acestui tip de finantare.
Anul 2005 a adus pe piata romaneasca primele produse de leasing imobiliar veritabile. Chiar daca nu s-a impus pe piata ca o solutie demna de luat in seama pentru intreprinzatori, leasing-ul imobiliar este o solutie cu adevarat viabila ce se bucura de certe avantaje.
Claudiu Stanescu, Presedintele-director general al BCR LEASING, una dintre primele societati care au mizat si pe acest tip de finantare, a identificat trei motive pentru care o firma ar trebui sa se orienteze catre leasing-ul imobiliar atunci cand vrea un sediu sau un spatiu de productie.
De ce leasing imobiliar...
Seful BCR LEASING ne-a vorbit, in primul rand, despre avantajul primordial al negocierii elementelor tranzactiei. Practic, leasing-ul imobiliar se poate plia pe nevoile si profilul potentialului client. “Clientii nostri beneficiaza de un produs personalizat. Putem negocia costurile, nivelul avansului si, foarte important, nivelul valorii reziduale, astfel incat elementele de cost ale proiectului sa se incadreze in bugetul clientului, iar proiectul sa devina realitate. Toate aceste elemente conteaza foarte mult”, subliniaza Claudiu Stanescu.
Un alt atu important este “subtirimea” documentatiei de finantare. Daca in cazul creditului o firma se loveste de o birocratie sufocanta si excesiva, in ceea ce priveste leasing-ul imobiliar lucrurile se simplifica mult. “Documentatia pentru un contract de leasing imobiliar este in mare parte similara cu cea de la un leasing auto. Cu exceptia documentelor juridice aferente imobilului (n.r. act de vanzare-cumparare, extras de carte funciara etc.), nu sunt lucruri deosebite in plus. Nu solicitam de la clientii nostri sa argumenteze prin studii de fezabilitate de ce e mai rentabil sa se mute intr-un nou spatiu”, puncteaza Presedintele-director general al BCR LEASING.
Cel de-al treilea avantaj este dat de relatia societate de leasing – client, care este mult mai apropiata si deschisa. “In contextul in care eu sunt proprietarul bunului si mi-am diminuat astfel destul de mult riscurile in relatia cu noul client, imi permit sa gasesc acele solutii care sa fie convenabile pentru el”, a evidentiat oficialul BCR LEASING. Practic, in acest caz este vorba despre o flexibilitate si o disponibilitate mai mari ale societatii de leasing in comparatie cu o institutie de credit. “Exista niste elemente standard, care insa, in functie de diverse aspecte ce intervin in tranzactia respectiva, se pot negocia in anumite limite, in functie de bonitatea clientului. Incercam prin oferta noastra, cumulata cu solicitarile clientului, sa ajungem la o solutie de compromis, fezabila pentru el in contextul cash-flow-ului”, ne-a mai precizat Claudiu Stanescu.
Pasii leasing-ului imobiliar...
Potrivit reprezentantului BCR LEASING, pentru incheierea unui contract de leasing imobiliar sunt necesari urmatorii pasi:
- Clientul identifica bunul imobiliar dorit (teren si/ sau cladire finalizata);
- Clientul alcatuieste documentatia standard;
- Societatea de leasing analizeaza documentatia;
- Societatea de leasing face raportul de evaluare pentru situatia data;
- Se trece la negocierea structurii de finantare;
- Se semneaza simultan un contract de vanzare-cumparare intre societatea de leasing si proprietarul bunului prin care societatea de leasing cumpara la indicatia clientului bunul imobiliar respectiv si un contract de leasing intre societatea de leasing si clientul utilizator ;
- Bunul respectiv este luat in garantie de catre banca finantatoare a societatii de leasing;
- In baza acestui contract de garantie, societatea de leasing trage banii de la banca si ii vireaza proprietarului imobilului, alaturi de avansul clientului;
- In acest moment, societatea de leasing devine proprietar, inaintand spre utilizare clientului bunul imobiliar dorit;
- Clientul foloseste imobilul pe toata perioada de finantare, avand toate drepturile, mai putin dreptul de dispozitie (n.r. in cadrul perioadei de leasing se pot efectua chiar si subinchirieri ale imobilului respectiv cu acordul finantatorului, in functie de necesitatile si planurile financiare ale utilizatorului) ;
- Clientul va plati ratele de leasing pe perioada specificata in contract, lunar sau trimestrial, dupa cum a fost negociat;
- La finalul perioadei de leasing are loc transferul de proprietate odata cu achitarea de catre client a ultimei rate si, dupa caz, a valoarii reziduale stipulate in contract.
Leasing-ul imobiliar este la inceput
Claudiu Stanescu este de parere ca produsul de leasing imobiliar este o noutate absoluta nu numai pentru clientii din Romania, ci si pentru societatile de leasing. “Este o operatiune in care toti deschidem ochii. Noi, la BCR Leasing, am construit acest produs impreuna cu clientii. Au fost situatii in care am colaborat cu clientii, apeland chiar la bunavointa lor. Trebuie sa avem in vedere ca in astfel de tranzactii intervin mai multe parti (societatea de leasing, proprietarul, utilizatorul si banca), fapt pentru care pot uneori aparea mici disfunctionalitati in acest angrenaj”, ne-a declarat oficialul BCR LEASING. Claudiu Stanescu este convins ca inca nu se poate vorbi despre o piata a leasing-ului imobiliar bine definita, “deoarece abia acum societatile au inceput sa directioneze potentialii clienti catre aceasta zona”.
Presedintele-director general al BCR LEASING spune ca produsul-vedeta al acestui an ar putea fi lease-back-ul. “In contexul lui 2006 apare aceasta portita (n.r. finantari de tipul sale-and-lease-back), de fapt o varianta a leasing-ului imobiliar, in care clientul este proprietar al unui imobil pe care il vinde societatii de leasing si pe care il rascumpara la finele perioadei de leasing. Acest tip de finantare a devenit foarte atractiv pentru clientii nostri, pentru simplul motiv ca prin intermediul unui contract de sale-and-leaseback, acestia pot beneficia de o infuzie serioasa de cash care poate fi utilizata pentru investitii pe termen lung sau pentru capital de lucru, avand pe toata perioada de leasing drepturile de utilizare ale imobilului respectiv”, ne-a precizat Claudiu Stanescu.
Oficialul BCR Leasing ne-a declarat ca societatea de leasing va majora in perioada imediat urmatoare termenul de rambursare a acestor finantari la 10-15 ani si va incerca ieftinirea acestui produs prin reducerea comisionului de management sau a dobanzilor percepute.
Profilul clientului de leasing imobiliar
Una dintre limitari este data de volumul tranzactiei, valoarea finantata fiind diferita de la o societate de leasing la alta. O alta conditionare este legata de business-ul pe care il desfasoara firma. Nu trebuie sa existe niste discrepante majore intre activitatea desfasurata si amploarea proiectelor vizate a fi finantate prin leasing imobiliar.
“Totul trebuie vazut in contextul in care exista un fundament economic corespunzator pentru tranzactie. Nu pot sa spun ca o societate comerciala care are cifra de afaceri de 10 miliarde lei nu poate sa-si permita sa-si ia un spatiu de 10 miliarde, sau de 20 de miliarde lei. Nu exista astfel de intercorelari. Trebuie vazut business-ul pe care il desfasoara clientul, ce beneficiu ii aduce lui bunul imobiliar respectiv. In alta ordine de idei, trebuie mentionat faptul ca lipsa de vechime a unei societati poate determina adoptarea deciziei de nefinantare, pentru ca poate exista varianta de contractare a leasing-ului cu o companie girant”, ne-a mai spus oficialul BCR Leasing.
Oferta standard de leasing imobiliar a BCR Leasing
• Avans: 10–50% (Avans minim 0% pentru contracte de sale-and-leaseback);
• Perioada contractului : 12-60 luni;
• Comision management: 1-3% flat, aplicat la valoarea de intrare
• Dobanda de finantare in leasing: 7% p.a.+ marja de risc client
• Valoarea reziduala: negociabila
• Valoare intrare bun: min. 50.000 EUR
Pentru detalii privind oferta BCR Leasing acceseaza www.bcr-leasing.ro sau specialistii companiei din toata tara.
Aceste material nu poate fi preluat decat cu specificare sursei.
Bogdan Popescu
Cornel Dinu
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro