credius.ro

BRD lanseaza in acest an ofensiva rurala

20 februarie 2006

Patrick Gelin, presedinte-director general al BRD, a declarat pentru BankingNews ca dezvoltarea in mediul rural este unul dintre principalele proiecte ale bancii in 2006, BRD urmand sa-si intensifice activitatea la sate. Potrivit oficialului BRD, apropierea momentului aderarii Romaniei la UE face ca agricultura sa devina un domeniu atractiv pentru banci. Transformarea agriculturii de familie intr-una de business aduce in prim-plan necesitatea finantarii. In prezent, banca finanteaza "agricultura pura" in proportie de doar 3%. Restul sunt proiecte ale primariilor si Consiliilor Judetene. 

"Agricultura romaneasca are nevoie de finantare si acest lucru nu ne poate lasa indiferenti", subliniaza Patrick Gelin. Presedintele - director general al BRD a anuntat ca banca franceza pregateste ofensiva rurala, elaborand in momentul de fata un plan de bataie. "In prezent studiem oferta pe care o vom lansa, cautam personal si punem la punct strategia de dezvoltare in acest sector", a precizat Patrick Gelin.

 

Chiar daca oficialii BRD considera inca agricultura un sector foarte riscant si dificil din cauza riscurilor dar si a drepturilor de propietate inca nerezolvate (impreuna cu cel de prelucrare a lemnului), acestia sunt decisi sa infrunte chiar "riscul natural", furturile, sau orice fel de risc, romanesc sau nu.

BRD nu se teme de Erste Bank

Presedintele - director general al BRD a sustinut, in cadrul unui seminar organizat de banca franceza la Predeal, ca nu se asteapta la un impact semnificativ in acest an dupa preluarea BCR de catre Erste Bank. "Ne asteptam sa constatam primele consecinte abia in 2007. Dar suntem pregatiti. BRD are cea mai completa oferta de produse si servicii bancare", a evidentiat Patrick Gelin.

In alta ordine de idei, seful BRD a apreciat ca tinta de inflatie pe 2006 de 5% nu va fi atinsa, preconizand o inflatie intre 6 si 7 la suta. Domnia sa a aratat ca masura aplicata de BNR asupra tuturor creditelor de consum si in special a celor in valuta nu este cea mai potrivita. Acesta a aratat ca BRD a practicat acesta politica restrictiva care  se poate observa: banca a acordat in procent de 50% credite de consum, fata de concurenta, 65%.

"Am afirmat intotdeauna ca mi se pare sanatos din partea BNR sa restranga creditarea in valuta. Prefer insa alte metode pentru a restrange creditele in valuta decat cele folosite de Banca Centrala. De exemplu, cum s-a intamplat in anii 80 in tarile occidentale, unde au fost interzise creditele de consum sau au fost stabilite anumite limite care se schimbau anual, iar creditarea firmelor putea sa continuie. Astazi masurile BNR se aplica tuturor tipurilor de credit, ceea ce nu este justificat", a spus Patrick Gelin.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro