credius.ro

Dormi linistit! Fondul de Garantare e cu ochii pe banii tai...

2 martie 2006

... economisiti la banci. La acestia facem referire si nu la cei de la saltea. La 10 ani de la infiintarea Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare, comunitatea bancara din Romania... s-a strans pentru a elogia rolul jucat de aceasta institutie atunci cand bancile "cadeau" pe capete. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit chiar despre decizia oportuna de a infiinta Fondul, exact atunci cand a erupt criza in sistemul bancar romanesc. Seful de la BNR nu a uitat sa mentioneze si contributia institutiei la consolidarea increderii populatiei in banci.

Isarescu vrea ca Fondul de Garantare sa realizeze analize de piata

Domnia sa a spus ca Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare va trebui sa isi extinda rolul in sistemul bancar si sa se comporte ca un organism independent care sa indice evolutiile pe piata economisirii. "Cred ca Fondul trebuie sa fie mult mai vizibil. Ar putea sa publice analize despre cum evolueaza economisirea sau daca dobanzile dintr-o anumita perioada sunt real pozitive sau negative", a afirmat Mugur Isarescu.

Guvernatorul a explicat ca este nevoie de un organism relativ independent, care sa se pronunte asupra anumitor evolutii din piata, motivand acest lucru prin faptul ca Banca Centrala este tentata in analizele sale sa incline balanta, astfel incat sa justifice masurile adoptate. Domnia sa a adaugat ca tot FGDB ar putea sa isi asume rolul de a realiza teste privind situatiile pietei bancare in functie de anumite evenimente. Mugur Isarescu a mai precizat ca Fondul trebuie sa-si asume rolul de "plasa de siguranta pentru momente neprevazute".

Deponentii de la bancile falimentare au incasat de la Fond peste 500 milioane RON

Potrivit presedintelui FGDB, Alexandru Matei, institutia a achitat pana in prezent 512 milioane de lei, reprezentand despagubiri pentru deponentii de la sase banci falimentare: Albina, Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Romana de Scont, Banca Turco-Romana si Banca Columna.

Sumele achitate pana in prezent reprezinta 98,8% din totalul platilor datorate, dar din punct de vedere al numarului de deponenti s-a acoperit doar o pondere de 41%. Matei a explicat ca 95% dintre cei care nu si-au ridicat despagubirile au de incasat sub 100.000 lei vechi.

Fondul de Garantare este constituit prin contributiile tuturor bancilor comerciale si are ca scop despagubirea persoanelor cu depozite la institutii de credit care au intrat in faliment. Limita maxima a despagubirilor achitate de Fond unui deponent reprezinta, de la 1 ianuarie 2006, echivalentul in lei a 15.000 euro.

Cine a platit remuneratiile pacalitilor de la bancile falimentare?

Secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea, a tinut sa evidentieze faptul ca bancile comerciale au achitat, prin contributiile puse la dispozitia Fondului, nota de plata pentru falimentul mai multor institutii bancare. "Cel bun a platit pacatele celui nedrept", a subliniat Negrea, spunand ca toate "aceste cheltuieli ale bancilor au trebuit sa se reflecte undeva, adica in costuri mai mari pentru serviciile si creditele acordate".

Deci... putem trage concluzia ca, de fapt, nota de plata pentru falimentele bancare a fost achitata de clientii bancilor. Oficialul Asociatiei Romane a Bancilor a vorbit despre posibilitatea ca, in curand, contributia bancilor la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare sa scada, institutia dispunand in prezent de suficienti bani care sa acopere un eventual nou faliment. De altfel, bancherul a evidentiat ca aceasta masura ar putea duce la ieftinirea serviciilor si creditelor bancare. Radu Negrea a mai declarat ca "anul trecut cu banii pe care i-au varsat bancile la Fond se puteau infiinta patru institutii de credit".

Cornel Dinu
[email protected]

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro