Cresterea medie anuala a indatorari romanilor va fi de 22% in perioada 2006-2008, mai mare decat media de 19% din tarile central si sud-est europene. Datele sunt extrase din studiul Unicredit - “Comportamentul financiar al populatiei si evolutia pietei creditului din Noua Europa”, realizat de UniCredit. Pe de alta parte, analiza estimeaza o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de 17% (comparativ cu media de 10% a intregii zone Noua Europa). -
Acestea evolutie previzionata este privita cu ochi buni de BNR, care lupta din rasputeri pentru stoparea creditarii si limitarea deficitului de cont curent. Desi Banca Nationala nu are ca obiectiv declarat limitarea la un anumit nivel a cresterii creditului neguvernamental, economistul-sef al BNR, Valentin Lazea afirma ca o aceasta crestere previzionata de UniCredit se incadreaza in intervalul de 20-25% pe care BNR, in mod neoficial, il considera acceptabil.
Romania ramane in continuare tara cu cel mai scazut nivel al indatorarii si avutiei financiare pe locuitor din regiune. La sfarsitul anului 2005, avutia financiara a romanilor (incluzand numerar depozite, titluri si actiuni, asigurari si pensii, participatii la fonduri mutuale) reprezenta doar 20% din PIB, fata de 53% cat este medie din zona Noua Europa (include Bulgaria, Cehia, Romania, Croatia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Turcia). In acelasi timp, indatorarea financiara a ajuns la 8% din PIB, comparativ cu 14% in aceeasi regiune. Indatorarea financiara pe locuitor se ridica anul trecut la 277 de euro, iar estimarile pentru 2008 indica un nivel de 546 euro. Una dintre cauzele acestui grad scazut de indatorare al romanilor este si orientarea tarzie a bancilor catre sectorul de retail.
Pana in 2005, cresterea accentuata a indatorarii la noi in tara s-a bazat in primul rand pe creditul de consum, creditul ipotecar si imobiliar reprezentand numai 25% din totalul indatorarii romanilor. Pentru perioada 2006-2008, cea mai mare expansiune o vor avea imprumuturile ipotecare, cu o medie anuala de 25%, cu doua puncte procentuale mai mare decat cele de consum. Potrivit economistilor UniCredit, acestea evolutie este determinata de scaderea dobanzilor la credite, accentuarii competitiei pe piata bancara, cresterii veniturilor si asteptarilor pozitive cu privire la veniturile viitoare.
Cresterea previzionata a indatorarii financiare a Romaniei este printre cele mai mari din zona, 22%, din acest punct de vedere fiind depasiti doar de Bulgaria (24%) si Turcia (30%). Mihaela Popescu, economist in cadrul departamentului de cercetare al UniCredit Romania, declara ca indatorarea financiara a romanilor ar putea ajunge sa reprezinta 10% din PIB in 2008.
Cresterea accentuate a indatorarii nu este lipsita de riscuri, in special de natura macroeconomica (cresterea expunerii valutare si a deficitului de cont curent), specifica perioadelor de tranzitie, se arata in studiul UniCredit. Exista o legatura directa si semnificativa intre expansiunea creditului de retail si cresterea deficitului de cont curent. Insa, arata Fabio Mucci, economist in cadrul departamentului de cercetare al UniCredit, imprumuturile acordate agentilor economici joaca un rol mai important in deteriorarea deficitului de cont curent, dar mai putin riscant, intrucat este de natura sa genereze capacitati de productie.
In general, expansiunea pietei creditului este un fenomen de echilibru, util in procesul de dezvoltare, se arata in studiul UniCredit. Insa pentru a garanta sustenabilitatea sa pe termen lung sunt esentiale monitorizarea calitatii creditelor si politici macroeconomice prudente.
Pentru perioada 2006-2008, se estimeaza o crestere medie anuala a avutiei financiare a romanilor de 17% (comparativ cu medie de 10% a intregii zone Noua Europa). Astfel, de la un nivel de 682 de euro pe locuitor anul trecut, este de asteptat ca nivelul acestui indicator sa fie de 1.170 de euro. Avansul avutiei financiare va avea loc pe fondul cresterii preferintei romanilor pentru piata fondurilor mutuale si a asigurarilor, in detrimentul celor conventionale, precum numerarul si depozitele.
In ciuda unei cresteri medii anuale prognozate de 44%, fondurile mutuale vor ramane in continuare la un nivel scazut in Romania si in 2008 - 0,7%, apreciaza Mihaela Popescu. In continuare insa romanii prefera investitiile in numerar si depozite, ce reprezinta aproape 74% din structura activelor financiare ale populatiei. Acest fapt se datoreaza in principal gradului redus de sofisticare al investitorului roman, dar si alternativelor reduse pe care le are la dispozitiei.
Bogdan Popescu
bogdan.popescu@ bankingnews.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro