Vineri, 10 martie 2006, la Banca Nationala a Romaniei, a avut loc o reuniune de lucru, tema fiind cresterea integrarii si interdependentei intre diferitele sectoare ale sistemului financiar romanesc. A fost dezbatuta cu deosebire cerinta intaririi angajamentelor de conlucrare intre autoritatile de supraveghere ale pietei financiare, printr-o abordare comuna a problemelor intersectoriale, precum si stabilirea de canale de comunicare adecvate, eliminarea eventualelor suprapuneri ale activitatilor de supraveghere si solutionarea necesitatilor de reglementare.
In acest sens, a fost semnat un nou Protocol tripartit intre BNR, CNVM si CSA, pentru cooperare in vederea promovarii stabilitatii sistemului financiar, in ansamblu si pe componentele sale. Totodata, a fost adoptat Regulamentul privind organizarea si desfasurarea intalnirilor tripartite la nivelul conducerii intre BNR, CNVM si CSA.
Reamintim ca primul protocol tripartit de cooperare in domeniul supravegherii sistemului financiar, intre Banca Nationala a Romaniei, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a fost semnat la 3 aprilie 2002. Acest acord a avut importante efecte pozitive pe linia schimbului de informatii si de experienta intre autoritatile cosemnatare.
Noile documente au ca obiectiv intarirea colaborarii dintre cele trei autoritati cosemnatare, fara prejudicierea competentelor si autonomiei acestora. Sunt stabilite prevederi ce stipuleaza tratarea intr-o maniera eficace si coerenta a problemelor intersectoriale si aranjamente practice de conlucrare. Actualul protocol, fata de cel anterior, precizeaza in mod mai clar principiile in baza carora se va desfasura colaborarea intre partile cosemnatare si anume: delimitarea precisa a responsabilitatilor intre cele trei autoritati; transparenta si cooperare in procesul de elaborare a initiativelor legislative si a reglementarilor specifice; schimb continuu de informatii in conditii de confidentialitate. Protocolul prevede totodata crearea unor grupuri de lucru interinstitutionale si elaborarea procedurilor de functionare a acestora. In acest sens, s-a decis constituirea a cinci comitete tehnice cu caracter permanent, care acopera problematica principalelor domenii de interes pentru cele trei autoritati, respectiv: Comitetul de Stabilitate Financiara; Comitetul de Supraveghere si Control; Comitetul de Reglementare; Comitetul Sisteme de Plati; Comitetul Statistici Financiare. Cele cinci comitete urmeaza a se infiinta imediat dupa intarea in vigoare a protocolului iar functionarea lor se va desfasura in baza regulamentelor pe care acestea le vor elabora. De asemenea, protocolul permite si infiintarea unor comitete ad-hoc, in functie de necesitatile care se vor manifesta.
Regulamentul stabileste o serie de aranjamente practice privind organizarea si desfasurarea intilnirilor tripartite la nivelul conducerii autoritatilor de supraveghere ale pietei financiare. Un rol important in asigurarea unei bune colaborari intre autoritatile cosemnatare si in sprijinirea activitatii comitetelor tehnice va reveni Secretariatului Protocolului infiintat in cadrul Directiei de Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro