Clientii nu au motive prea multe pentru a-si depune economiile in banci. Pe langa faptul ca ofera dobanzi la economii sub rata inflatiei, bancile percep si comisioane care reduc castigurile dintr-un depozit. - Clientul "econom" poate avea surpriza de a nu isi recupera nici macar banii depusi in banca, atunci cand isi retrage suma inainte de scadenta depozitului. Pentru a feri clientii de aceasta perspectiva, unele banci ofera produse alternative de economisire, mai flexibile decat depozitele la termen... -
Una dintre cele mai importante banci romanesti, Bancpost, ofera incepand din aceasta saptamana clientilor sai depozitul Standard, cu dobanda fixa, disponibil in lei, euro si dolari. Principala caracteristica a produsului este flexibilitatea: pentru depozitul Standard, banca plateste o dobanda calculata in functie de numarul de zile de mentinere a depozitului, insa numai daca acesta este lichidat dupa jumatatea termenului de maturitate. Astfel se evita situatia depozitelor la termen, unde clientul obtine doar dobanda la vedere in cazul lichidarii depozitului inainte de termen. Numai pe jumatate insa, caci daca umbli la bani inainte de jumatatea termenului de maturitate, banca va aplica aceeasi regula.
Prin lansarea acestui nou produs, Bancpost se aliniaza tendintei de majorare a dobanzilor la depozite de pe piata. Daca pana acum randamentele depozitelor oferite de banca erau de 5,5% pe an la lei, depozitul Standard ofera dobanzi de 7,25% pe an pentru lei, 3,1% pentru euro si 4,9% pentru dolari. Suma minima pentru constituirea depozitului este de 500 RON/euro/USD pentru persoane fizice, in functie de moneda in care este constituit, si 20.000 RON/euro/USD pentru persoanele juridice. Produsul are termene de maturitate de 14 zile, o luna, doua, trei, sase si un an.
Aceasta flexibilitate poate fi regasita in general in conturile de economii, care functioneaza asemanator unui cont curent, oferind insa randamente la nivelul depozitelor la termen. Un astfel de produs ofera BRD - Libercont, in care poti sa depui, sa incasezi, sa retragi sau sa efectuezi viramente in contul dechis la banca. Produsul ofera o dobana superioara depozitelor la termen, de 6%/an pentru lei si 2,3%/an pentru euro. Termenul de constituire a acestui depozit este de o luna, iar dobanda pentru economii se capitalizeaza la data de 1 a fiecarei luni. Dobanda este variabila, fiind actualizata in fiecare luna in functie de fluctuatiile ratelor de referinta de pe piata interbancara.
O optiune interesanta pentru clientii care vor sa economiseasca ofera Alpha Bank, care a lansat anul trecut primul depozit cu plata dobanzii in momentul constituirii lui, Alpha Avans. Acesta poate fi constituit in lei sau valuta (euro si dolari), pe termene de 3, 6, 9 si 12 luni. Dobanzile sunt mai mici decat pentru depozitele clasice la termen, ajungand pana la 6,25%/an pentru lei, 2,75%/an pentru euro si 3,5%/an pentru dolari, insa la depunerea banilor clientul primeste intreaga valoare a dobanzii. Cu care poate face ceea ce orice roman stie sa faca mai bine: sa consume.
Bogdan Popescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro