BRD Groupe Societe Generale si-a prezentat astazi rezultatele pe anul 2005. Intr-o atmosfera relaxata, presedintele bancii, Patrick Gelin a prezentat principalele linii de dezvoltare ale BRD atat pe anul 2005 ... dar a facut si o incursiune in 2006, in “certitudinile si incertitudinile” pe care le ofera anul in curs, dovedind presei ca nu numai rezultatele BRD sunt mai mult decat satisfacatoare ci si limba sa romana, pe care si-a imbunatatit-o substantial.
Astfel, din punct de vedere comercial, anul 2005 a reprezentat pentru BRD o perioada caracterizata de cresterea intr-un ritm foarte accentuat a creditarii. Totalul creditelor, la sfarsitul anului 2005, a atins 10,5 miliarde RON, creditele pentru persoane fizice reprezentand 42%. Volumul total al creditelor acordate de BRD a crescut, fata de 2004, cu 38%. Cresterea creditelor pentru persoane fizice a fost de 86%, iar cresterea creditelor aferente persoanelor juridice a fost de 16%.
Depozitele clientelei la finele anului depasesc 14,7 miliarde RON, in crestere cu 57% fata de decembrie 2004.
Venitul net bancar si-a continuat cresterea si in 2005, valoarea sa fiind de 1.403 milioane RON, mai mare cu 17% in comparatie cu anul precedent, reflectand dezvoltarea sustinuta a activitatii bancii.
Rezultatul brut din exploatare este de 751 milioane RON, in crestere cu 20% in raport cu anul 2004. Coeficientul de exploatare (cheltuieli generale/venit net bancar) a atins un nivel de 46,5%, imbunatatindu-se fata de 2004, ceea ce confirma buna gestionare a cheltuielilor generale.
Pe fondul unui cost scazut al riscului si al controlului riguros al cheltuielilor, profitul net a ajuns la 576 milioane RON, in crestere cu 43%.
Rentabilitatea capitalurilor s-a mentinut la un nivel inalt, ROE (Return On Equity – randamentul capitalurilor proprii) ajungand la 38% pentru 31 decembrie 2005, fata de 30% la finalul anului 2004.
Valoarea totala a dividendelor 2005 propuse Adunarii Generale a Actionarilor este de 215 milioane RON, reprezentand 0,3089 RON dividend brut/actiune.
BRD – Groupe Societe Generale a urmarit in trimestrul IV 2005 extinderea retelei sale de unitati, numarul de agentii deschise pe tot parcursul anului sub sigla “BRD Express” ajungand la 114. Extinderea retelei va continua si in 2006.
Banca avea la sfarsitul anului 2005 un numar de 1.700.000 clienti activi - persoane fizice si persoane juridice.
Un fapt interesant subliniat chiar de directorul bancii, Patrick Gelin, este acela ca 34,7% din venitul net al bancii este din comisioane. Asadar, reducerea costului la dobanzi la credite presupune, si in cazul BRD, cresterea comisioanelor.
Anul 2006 se imparte din punctul de vedere al lui Patrick Gelin in “certitudini si incertitudini”. Prima certitudine pe anul 2006 este faptul ca rezervele obligatorii ale BRD vor trebui marite. Cea de-a doua certitudine pe care e evocat-o presedintele BRD este accea ca marja de intermediere in lei a scazut si ca aceasta tendinta va continua. Ultima certitudine este faptul ca ritmul de crestere a creditelor “s-ar putea sa scada”.
La capitolul “Incertitudini” Gelin s-a referit la evolutia politicii monetare si a ratelor dobanzilor. Costurile riscurilor sunt si ele o necunoscuta pentru anul in curs. De asemenea, strategia concurentilor principali ai BRD este nedefinita, deci o alta incertitudine.
Singura cvasi-certitudine pozitiva este integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Incepand cu anul integrarii, in contextul in care aceasta se va produce in 2007, majoritatea bancilor vor trece la reglementarile Basel II, un set de reguli europene in domeniul financiar-bancar privind calculele provizioanelor.
Ana Maria Megan
anamaria.megan@ bankingnews.ro
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro