Valoarea dobanzilor variabile ramane la "cheremul" pietei, conform publicatiei Reporter.gr. Potrivit analistilor, creditele ipotecare sunt singurele pentru care bancherii mentioneaza “criteriile care determina fluctuatia dobanzilor”. In aceste conditii sunt absolut necesare standarde pentru informarea clientului despre schimbarile dobanzilor si conditiile contractuale.
Demersurile privind transparenta costurilor de credit au fost facute, in conditiile in care bancile accepta sa comunice marjele in care dobanzile pot fluctua.
Pentru creditele ipotecare in lei, parametrii obisnuiti luati in calcul sunt indicii BUBID/BUBOR la 3 sau la 6 luni, furnizand de asemenea calcularea formulei la dobanzile aferente imprumuturilor practicate de BCR, BRD and HVB Bank. Teoretic, alegerea unei dobanzi variabile in lei, permite clientului sa beneficieze de o eventuala scadere a ratei dobanzii, dar in ultimele luni, aceasta a avut un trend/efect negativ, avand in vedere cresterea substantiala a ratelor dobanzilor cu mai mult de trei puncte procentuale in ultimele patru luni, ca urmare a politicii BNR.
Situatia este diferitea pentru creditele de consum, unde domneste incertitudinea. De exemplu, BRD si Raiffeisen Bank, unde indicii luati in considerare pentru calcularea ratelor dobanzilor variabile sunt confidentiali. Ofertele celor doua banci nu contin nici macar precizari privind frecventa revizuirii dobanzilor practicate, asadar, evolutia costului de finantare este imposibil de anticipat.
Nicoleta Margineanu
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro