Bancpost si-a majorat fondurile proprii cu aproximativ 115 milioane de euro, prin cresterea capitalului social cu echivalentul in lei a 80 milioane de euro, diferenta fiind reprezentata de un imprumut subordonat de 35 milioane de euro acordat de actionarul majoritar Eurobank EFG, a declarat agentiei Mediafax, presedintele Bancpost, Mihai Bogza.
"Majorarea s-a realizat in principal pentru a permite bancii sa reia creditarea in valuta care a fost afectatade normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si mai putin de o nevoie presanta de crestere a capitalului. In prezent gradul de adecvare a capitalului in functie de risc este foarte ridicat, de circa 25%, in conditiil e in care cerinta legala este de 12%", a afirmat Bogza.
In toamna anului trecut, BNR a adoptat norme potrivit carora bancile vor acorda credite in valutain limita a 300% din fondurile proprii. Bancpost a anuntat atunci ca a depasit acest plafon si a stopat acordarea de noi credite in valuta pana la majorarea capitalului.
Potrivit lui Bogza, banca are in prezent fonduri proprii de 768,5 milioane de lei, valoarea capitalului social fiind de 201,7 milioane de lei. Majorarea capitalului social s-a realizat in doua etape, in conditiile in care in cadrul primei etape, finalizate in decembrie 2005, persoanele fizice nu au susbscris in totalitate. A doua etapa a majorarii capitalului s-a realizat in perioada 16-29 ianuarie, proportiile detinute de actionari mentinandu-se relativ aceleasi.
Actionarul majoritar este banca elena Eurobank EFG, cu aproape 63% din capital. Restul actiunilor sunt detinute de Banca Europeanapentru Reconstructie si Dezvoltare, International Finance Corporation (IFC) - divizia de consultantasi investitii a Bancii Mondiale - cu cate 7,3%, angajatii Bancpost, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SIF Transilvania si SIF Oltenia.
Cele patru SIF-uri detin participatii de circa 5,1% fiecare capitalul social al bancii, iar angajatii bancii au in posesie 1,8% din capital. Au ramas nesubscrise 0,29% din actiuni.
In luna noiembrie a anului trecut, actionarii au hotarat majorarea capitalului social cu 45,09 milioane de lei, pana la 201,85 milioane de lei, prin aport in numerar. Operatiunea a presupus emiterea a 250,48 milioane de actiuni cu o valoare nominalade 0,18 lei. Valoarea primelor de emisiune a fost de 239,8 milioane de lei.
Banca a incheiat anul 2005 cu pierderi 2,2 milioane euro, comparativ cu un castig net de 18,8 milioane euro cu un an in urma, in timp ce activele au crescut cu 46%, panala 1,59 miliarde de euro, pozitionand institutia de credit pe locul 6 in ierarhia sistemului bancar, cu o cota de 4,4%.
Conducerea bancii si-a propus ca obiective pentru 2006 cresterea a ctivelor cu 42% si atingerea unui profit net de 20 milioane de euro, extinderea retelei teritoriale de la 150 la 200 de unitati, majorarea numarului de bancomate si imbunatatirea raportului credite/ active de la 44%, in 2005, la 68%, in decembrie 2006
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro