Romania trebuie sa continue eforturile de combatere a coruptiei si sa aplice politici economice coerente si credibile pentru a atrage investitii straine mai ridicate, in contextul apropierii de finalizarea procesului de privatizare, apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Institutia financiara internationala a aprobat recent noua strategie pentru Romania, valabila pentru o perioadade doi ani. Economistii BERD amintesc de investitiile straine in crestere atrase de Romania in ultimii ani, evolutie favorizata de politica autoritatilor privind reducerea rolului statului in economie si de avantajele referitoare la costurile reduse ale fortei de munca.
Pe masura ce procesul de privatizare se apropie de final si are loc o apreciere a monedei nationale, Romania trebuie s-si consolideze capacitatea de a atrage investitii noi, de tip green-field, ceea ce necesita imbunatatirea mediului de afaceri si o forta de munca mai competitiva si calificata.
BERD estimeaza ca avansul economic se va incetini in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, de la nivelurile ridicate consemnate in ultimii ani. De asemenea, principalii factori care au favorizat cresterea economicas-au schimbat. Rolul investitiilor s-a diminuat, iar cresterea economicase bazeaza in principal pe consum, alimentand cresterea puternica a importurilor. In acelasi timp, au aparut noi provocari pentru politica monetara si cea fiscala, in urma reducerii impozitelor directe, liberalizarii contului de capital si trecerii la regimul de tintire directa a inflatiei.
Autoritatile romane nu au aplicat un set adecvat de politici economice pentru a raspunde acestor provocari, astfel ca a crescut deficitul de cont curent, iar sectorul public duce lipsade fonduri pentru reforme sociale majore si investitii =EEn infrastructura, se spune in strategie.
BERD pentru Romania
BERD intentioneaza ca in viitor sa acorde finantari Romaniei in domenii cum ar fi infrastructura, energia, sectorul financiar-bancar precum si sa sprijine proiectele investitorilor romani si straini.
Banca este unul dintre cei mai importanti investitori straini din Romania, cu finantari de 2,9 miliarde de euro pana in luna noiembrie a anului trecut, in proiecte cu o valoare totala de peste 8 miliarde de euro.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro