credius.ro

Care este cea mai buna solutie pentru CEC: privatizarea sau amanarea privatizarii???

2 februarie 2006

Dupa succesul cu privatizarea Bancii Comerciale Romane, statul cauta petitori cu dare de mana pentru CEC. Ofertele sunt insa sub asteptarile guvernantilor, care s-au razgandit si nu mai vor sa vanda. Bancherii au iesit la rampa pentru a „lua partea” privatizarii grabnice, subliniind faptul ca nu atat pretul de achizitionare este important, cat managementul propus pentru aceasta institutie bancara. Cine are dreptate? Poti spune si tu ceea ce crezi la rubrica "Parerea ta conteaza".

Pareri pro privatizare imediata

Seniorul sistemului bancar romanesc, consultantul Bogdan Baltazar, refuza categoric varianta de amanare a privatizarii CEC-ului, spunand ca aceasta decizie a autoritatilor de la Bucuresti ar putea fi o grava greseala.

"Ca unul dintre marii contribuabili ai statului nu sunt de acord cu aceasta idee de capitalizare a CEC-ului. De ce sa fim de acord sa capitalizam CEC-ul cu bani publici, din buzunarul nostru comun, cand si-au aratat interesul mai multi investitori privati sa o faca?", a declarat in exclusivitate pentru BankingNews fostul presedinte al BRD.

Bogdan Baltazar este de parere ca privatizarea este singura solutie pentru viitorul CEC-ului, considerand ca pretul obtinut nu trebuie sa fie mai important decat modelul de business propus de potentialul investitor.

Si analistii de la Bank Austria Creditanstaldt sunt de aceeasi parere. Acestia au intocmit un raport, potrivit caruia amanarea privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni ar putea fi o decizie eronata, deoarece cresterea gradului de saturatie a sectorului bancar poate determina scaderea atractivitatii institutiei.

Mai mult, autorii raportului apreciaza ca, daca reducerea drastica a cotei de piata a CEC, de la 9,8% in 2000 la 4,5% in septembrie 2005 va continua si in viitor, este discutabil daca autoritatile vor obtine un pret peste cel oferit in prezent, in conditiile diminuarii importantei bancii pe piata.

Pareri contra privatizare imediata

Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost primul oficial care a recunoscut faptul ca este posibil ca privatizarea CEC sa fie amanata. Seful Executivului a anuntat ca se iau in calcul doua variante: punerea in vanzare a institutiei, la un pret pe care piata il ofera in acest moment, sau privatizarea CEC dupa modelul BCR.

"La nivelul Comisiei de privatizare a CEC-ului, se continua munca, dar va trebui mai intai sa vedem care sunt ofertele. De principiu, exista posibilitatea unei amanari a privatizarii, nu a renuntarii la privatizare, folosind un mecanism care si-a dovedit eficienta in cazul privatizarii Bancii Comerciale", a precizat Tariceanu. Seful Executivului a anuntat ca decizia care va fi luata in acest sens va fi anuntata in mod public.

In urma cu cateva zile, presedintele Comisiei de Buget, Finante, Banci din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian, declara pentru BankingNews ca solutia cea mai potrivita pentru CEC este amanarea privatizarii.

"In legatura cu orizontul optim de privatizare, exista doua posibile variante. Cea dintai ar fi privatizarea imediata, ceea ce, din punctul de vedere al atractivitatii CEC, nu ar fi solutia cea mai nimerita. Ar exista o a doua varianta de a permite continuarea procesului de redresare si de a relansa procesul de privatizare catre sfarsitul anului viitor. Aceasta a doua varianta presupune cateva operatiuni suplimentare. Anume o recapitalizare a CEC-ului (se poate face acest lucru utilizand, de pilda, 200 milioane euro din sumele rezultate din privatizarea BCR) si, eventual, o manevra similara celei realizate la BCR, anume o privatizare intermediara prin intermediul IFC si BERD", sustine senatorul liberal.

Varujan Vosganian considera ca aceste actiuni pot transforma CEC intr-o oferta atractiva. "Privatizarea CEC trebuie facuta cu o anumita precautie si datorita importantei strategice pentru dezvoltarea de ansamblu a tarii. Fara reteaua bancara a CEC, dezvoltarea rurala este ingreunata. CEC dispune de 1.400 de centre in intreaga tara, ceea ce inseamna cam jumatate din tot sistemul bancar romanesc, fiind singura banca prezenta in mediul rural. Ar fi riscant ca CEC sa fie vanduta unei banci care nu garanteaza pastrarea profilului actual, de retail al bancii. Cu actuala sa retea, cu o structura informatica bine pusa la punct si cu recapitalizarea pe care privatizarea o presupune, CEC poate recapata o cota de piata de cel putin 10% in cinci ani", subliniaza oficialul de la Bucuresti.

Parerea mea

Consider amanarea privatizarii CEC o greseala impardonabila, daca ne uitam cu atentie la ceea ce reprezinta aceasta institutie in momentul de fata. Departe de imaginea si activitatea unei banci veritabile, cu multe unitati bancare aflate sub orice critica si salariati pregatiti mai degraba pentru a fi functionari publici decat bancheri, CEC-ul se chinuie intr-o neputinta care doare in adevaratul sens al cuvantului.

Incercarile disperate ale echipei manageriale de acum nu-si regasesc rezultate notabile pe planul imaginii si mai ales in functionarea de zi cu zi a institutiei de credit. Si nu pentru ca n-ar avea suficiente atuuri, ci pentru faptul ca relansarea CEC-ului se poate face numai cu investitii... Investitii masive, care sa urmareasca punerea in practica a unui plan de afaceri pe termen lung prin care sa se revitalizeze institutia si mentalitatea angajatilor.

Parerea ta

Esti de acord cu o eventuala decizie a Guvernului Romaniei de amanare a privatizarii CEC? Esti convins ca numai privatizarea imediata constituie singura posibilitate de redresare a institutiei bancare? Cum te poate afecta decizia care va fi luata in aceasta luna? Daca ai ceva de spus despre acest subiect, acum ai posibilitatea: "Parerea ta conteaza".

Cornel Dinu
[email protected]

PS. - Petitorii CEC-ului stau in expectativa. In timp ce autoritatile romane au lasat totul in coada de peste, pretendentii CEC-ului asteapta. Asteapta o decizie clara pentru a putea comenta. Pentru ca nu-si permit sa faca declaratii in acest moment de totala confuzie. National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen Bank sunt pregatite pentru a relua cursa.

„Ne pregatim in continuare pentru urmatoarea etapa a privatizarii CEC. Suntem intr-un proces de privatizare bine definit si, in consecinta, nu cred ca trebuie sa facem alte comentarii. Vom analiza situatia pe masura ce vom avea informatii suplimentare“, declara, in urma cu cateva zile, Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro