Strategia de dezvoltare a CEC presupune o recapitalizare cu 200 de milioane euro pentru cresterea cotei de piata de la 4,3% la 6,5% in urmatorii doi ani, a declarat vineri presedintele CEC, Eugen Radulescu.
"Aceasta strategie, pe care am prezentat-o Comisiei de privatizare, nu exclude privatizarea. Este viziunea conducerii actuale pentru urmatorii doi ani si vizeaza atingerea unei cote de piata de 6,5% pana la sfarsitul lui 2008", a explicat Radulescu.
Comisia de privatizare a CEC a solicitat conducerii bancii, in urma cu doua saptamani, sa prezinte o strategie de restructurare si dezvoltare pe urmatorii doi ani. Analiza a fost ceruta in contextul discutiilor din Comisia de privatizare privind posibilitatea amanarii momentului privatizarii CEC cu aproximativ doi ani. Potrivit lui Radulescu, in aceeasi perioada, CEC ar trebui sa realizeze investitii de peste 300 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) pentru informatizarea si tehnologizarea retelei.
"Investitiile au noima daca vom creste volumul de activitate, dar o parte sunt oricum necesare pentru a mentine structura de banca mare a CEC", a explicat presedintele institutiei.
In cazul amanarii privatizarii, cea mai mare parte a sumei pentru recapitalizare va fi reprezentata, probabil, de fonduri alocate de Ministerul Finantelor Publice, actionarul unic al CEC. Membrii comisiei de privatizare nu au stabilit inca data la care se vor
reuni pentru a adopta o decizie. Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, in luna ianuarie, ca este analizata varianta privatizarii dupa modelul BCR, unde, in urma cu doi
ani, in absenta unor oferte acceptabile, s-a decis ca procesul sa inceapa prin cedarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.
Potrivit documentului de solicitare de oferte pentru privatizare transmis investitorilor interesati, Ministerul Finantelor, reprezentantul statului in calitate de actionar unic, isi rezerva dreptul de a opri procesul de privatizare oricand considera de cuviinta. Initial, cei sapte investitori ramasi in cursa pentru preluarea CEC erau invitati sa depuna oferte angajante pana pe 28 noiembrie 2005, insa termenul a fost amanat fara o reprogramare exacta, prioritara fiind finalizarea negocierilor pentru privatizarea BCR.
In luna octombrie a anului trecut, Comisia de privatizarea a solicitat potentialilor cumparatori sa depuna oferte neangajante. Sumele mici avansate "la prima strigare" reprezinta motivul principal pentru reanalizarea oportunitatii privatizarii. Potrivit analistilor, ofertele neangajante au indicat un pret de aproximativ 300 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni al bancii.
CEC este ultima banca detinuta de stat si institutia de credit cu cea mai mare retea teritoriala din Romania, cu 1.400 de unitati. Pana anul trecut, banca a activat mai mult pe segmentul de economisire, beneficiind de avantajul garantiei statului pentru toate depozitele, iar pe partea de active s-a orientat preponderent pe piata monetara, respective plasamente la Banca Nationala si in titluri de stat. Aceasta strategie a dus la scaderea constanta a cotei de piata si deteriorarea performantelor financiare, mai ales in lipsa unei restructurari de personal. Banca isi propune pentru acest an realizarea unui profit de 10-15 milioane euro, comparativ cu 2 milioane de euro in 2005.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro