Esti beneficiarul unui produs sau serviciu bancar, dar esti nemultumit de rezultatul colaborarii cu banca. Ce faci in cazul in care banca trateaza cu superficialitate reclamatia ta? Cui te adresezi ... atunci cand consideri ca banca te-a imbrobodit? “Toate drumurile duc” in aceasta situatie la… Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, institutie a statului, clar investita sa-ti apere drepturile. Zis si facut…, insa degeaba... pentru ca ANPC nu are autoritate in acest caz.
“Reclama(tia) e sufletul comertului”?
Un lucru este cert. Prin toate greutatile pe care cetateanul trebuie sa le ia in piept, aproape zilnic, se dovedeste ca Romania este tara tuturor posibilitatilor. Daca referindu-ne la lovituri din partea institutiilor, nu ne facem iluzii, acestea permitandu-si, de la “inaltimea” lor sa-si bata joc de oricine, oriunde si oricand, nu la fel ar trebui sa se prezinte faptele cand e vorba de “particulari” in relatiile lor cu publicul.
Din pacate nu este asa, unele dintre cele din urma molipsindu-se de comportamentul autoritatilor. Intre entitatile private ce provoaca, uneori, dureri de cap clientilor se numara si diferite banci comerciale.
Din pacate, la concurenta in a-si atrage un numar cat mai mare de consumatori, si avem in vedere lansarea a numeroase produse si servicii incitante, aceste banci, in marea lor “grija fata de om”, scapa din vedere ca trebuie sa fie mult mai trasparente, adica explicite, in prezentarea avantajelor diferitelor oferte.
Ca nu este asa apare si din faptul ca exista inca, destul de multe sesizari si reclamatii pe care cetateni ai patriei le adreseaza Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. In ce constau jalbele pe care diversi oameni le aduc in protap la sediile ANPC din Capitala sau din tara ?
De la diferite banci, si nu de la ANPC, am aflat ca, cele mai multe tin de nivelul dobanzilor care maresc nivelul creditului, de practicarea unor comisioane despre care omul nu a stiut, de marimea si lungimea ratelor etc. Ce nu stie bietul cetatean, care crede ca ar putea gasi un sprijin la o autoritate a statului fata de problema lui, este ca, in cazul de fata, conform informatiilor aflate din surse proprii, petitia lui intra intr-un
cerc vicios, aceasta urmand a fi pasata, “spre rezolvare” intre diferite institutii ale statului.
ANPC nu se baga in “treaba” bancilor
Purtatorul de cuvant al ANPC, Robert Hart, ne-a declarat ca toate sesizarile venite din partea consumatorilor de produse si servicii bancare sunt “virate”, de la caz la caz, Bancii Nationale sau bancilor “in culpa”. Nu ne-am fi inchipuit ca o informatie banala in fapt, caci ce poate fi o sesizare privind nemultumirea unui client fata de o banca, sa semene a "informatie clasificata". In plina atmosfera de "Dosarele X", oficialul institutiei recunoaste implicit ca in situatia de fata Autoritatea este lipsita de… autoritate!
La solicitarea noastra de a ni se furniza cateva exemple de reclamatii ale clientilor bancari, Robert Hart ne-a spus ca nu poate face acest lucru “deoarece s-ar incalca o intelegere cu Banca Centrala”. Atunci ne-am putea intreba, in mod firesc, “pe cine protejeaza Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor si, mai ales, de ce?”…
“Dormi linistit… ANPC protejeaza pentru tine!”
ANPC isi declina competenta de a se pronunta in privinta calitatii unor servicii bancare, drept care, o da “mai departe” la cei in masura sa decida cine are dreptate. Concret, primul care arunca “mingea” este chiar ANPC. Dupa ce ia la cunostinta de continutul plangerii, o pune frumos intr-un plic si o expediaza, functie de continut, Bancii Nationale a Romaniei sau bancii comerciale care l-a suparat pe cetatean.
Asa se face ca singura victorie cu care ANPC se mandreste, in lupta pentru apararea drepturilor omului pentru un sistem financiar curat, este aceea prin care punctele de schimb valutar au fost obligate sa afiseze vizibil comisioanele practicate. Informam pe aceasta cale ca in Capitala mai sunt locuri in care prevederea respectiva este eludata, sau daca este respectata, anuntul poate fi citit doar de purtatorii unor ochelari cu lentile din sticla de sifon!
La BNR, Supravegherea… vegheaza!
La Banca Centrala, scrisoarea omului de rand este citita cu atentie de o persoana competenta si verdictul este expediat bancii vizate. Aceasta are obligatia de a-l informa pe reclamant in legatura cu rezolutia pusa de functionarul din BNR.
“De regula, cetateanul nu are dreptate, pentru ca nu a citit cu atentie contractul”, spune Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale. “Se mai intampla, insa, ca reclamatia consumatorului sa fie intemeiata?”, l-am intrebat noi pe oficialul BNR. Raspuns sec: “Ii poti numara pe degetele de la o mana!”. Ce mai spune Mugur Stet este ca numarul plangerilor venite din partea consumatorilor bancari a scazut semnificativ in ultima vreme, dovada ca publicul este mai atent cand semneaza contractul cu banca, iar consilierii de credit sunt mai expliciti.
Practic, indiferent cine are dreptate, treaba merge inainte, altfel zis pe principiul ca pana la urma si “reclama(tia) e sufletul comertului”. Informam factorii de decizie, citati si necitati in acest material, ca articolul de fata nu se vrea a fi o reclama(tie), ci o constatare despre cat de transparenti pot fi, uneori, cei care au ca obiect de activitate si protectia noastra.
BankingNews iti ofera posibilitatea sa comentezi si tu aceasta situatie.
Redactia BankingNews
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro