Dupa ce, timp de doi ani, clientii Raiffeisen Banca pentru Locuinta (RBL) au economisit cu spor, in urma cu putin timp unul dintre acestia a fost primul “fericit” care a si accesat un credit cu destinatie locativa, ce reprezinta a doua etapa a sistemului de economisire-creditare introdus de RBL in Romania. Peste 100 de cereri au fost inregistrate de RBL pentru contractarea acestor tipuri de credite, a anuntat vicepresedintele bancii ... Wolfgang Melzer, cu ocazia conferintei de presa organizata prilejuita de startul activitatii de creditare.
La randul sau, presedintele RBL, Ionut Costea a aratat ca acest tip de credit, precum si Creditul Intermediar (cu o dobanda de 7,5% pe an) lansate in paralel, sunt destinate persoanelor cu venituri mici si mijlocii. Reprezentantii bancii au precizat faptul ca din totalul cererilor inregistrate pana in prezent, aproximativ 75% au ca destinatie modernizarea spatiilor locative.
RBL are in prezent aproximativ 100.000 de clienti, iar valoarea totala a contractelor de economisire-creditare se ridica la 500 milioane de euro. Potrivit presedintelui bancii, Ionut Costea, cea mai mare suma economisita pe un contract a fost de 2 miliarde de lei. El a mai spus ca la sfarsitul primului semestru, volumul total al economiilor clientilor Raiffeisen Banca pentru Locuinte era de aproape 41 milioane euro, fata de 28 milioane euro cat a fost la sfarsitul anului trecut.
Cum functioneaza sistemul
Pentru a beneficia de Creditul Locativ, solicitantul trebuie sa economiseasca cel putin 18 luni. De asemenea, trebuie sa aiba in cont un sold minim de 50% din valoarea contractului si sa atinga o cifra de evaluare minima impusa de banca. Aceasta presupune un scor care depinde de: volumul economiilor, tariful ales, perioada de economisire, etc. Dobanda perceputa de banca pentru un astfel de credit este fixa si in valoare de 6% pe an.
Pentru suma economisita, statul ofera o prima de 15% valoarea acesteia, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro. Reprezentantii RBL precizeaza ca suma acordata de stat pentru prime in acest an este de 6 milioane de euro.
Prima de la stat, disponibila si fara creditare
Dobanda acordata pentru depozite atrase in sistemul practicat de banca se ridica la 3% pe an, in lei. De mentionat ar fi faptul ca un deponent poate beneficia de prima de la stat cu conditia sa fi economisit cel putin 5 ani, perioada dupa care acceseaza un credit imobiliar prin RBL. Accesarea unui astfel de credit de la Raiffeisen Banca pentru Locuinta nu este obligatorie, clientul avand posibilitatea sa-si retraga banii economisiti fara sa se imprumute. In acest caz, pentru a incasa si prima de la stat este nevoie ca cel care isi lichideaza depozitul sa faca dovada ca banii sunt utilizati pentru spatiul locativ (modernizare, renovare, constructie, avans pentru alt credit).
Creditul Intermediar, pentru clienti grabiti
Persoanele care au in cont un sold minim de 50% din valoarea contractului, dar nu au economisit timp de minimum 18 luni, pot apela la Creditul Intermediar. Acest tip de imprumut este ideal pentru cei care vor sa-si renoveze locuinta in timp cat mai scurt. Primul imprumut de acest tip a fost acordat de RBL in luna iunie.
Ce conditii trebuie sa indepliniti? Pentru a obtine acest tip de credit, in primul rand trebuie sa economisiti o perioada de minimum 3 luni si sa aveti un sold de 50% din valoarea contractului. Rata dobanzii este de 7,5% pe an, fixa, pe toata perioada creditului intermediar pentru care optati.
Solicitantul unui astfel de credit beneficiaza de unele avantaje. Daca economiseste cel putin 18 luni si atinge cifra de evaluare impusa de banca, imprumutul se transforma in Credit Locativ cu o dobanda de 6% pe an, fixa. Pe de alta parte, clientul plateste doar dobanda aferenta sumelor utilizate pe perioada acestui tip de credit, adica 7,5% anual. De mentionat ar mai fi perioada creditului intermediar, in functie de varianta de tarif: Rapid (cu rambursare pe 27 de luni) si Standard (cu rambursare in 41 de luni).
Concret, dupa finalizarea acestei perioade, Creditul Intermediar se compenseaza partial cu soldul economisit, iar diferenta reprezinta Creditul Locativ. Astfel, incepe rambursarea Creditului Locativ a carui dobanda (fixa) este de 6% pe an.
Piata imobiliara din Romania, incotro?
“Daca ne uitam la cifre, in Romania ponderea creditelor acordate persoanelor fizice in totalul produsului intern brut este de numai 7,4%, in comparatie cu tarile vecine: Ungaria si Bulgaria, cu 17,4%, respectiv 16,4% din PIB”, a precizat Wolfgang Melzer, vicepresedinte Raiffeisen Banca pentru Locuinte. El a aratat ca in tara noastra, 77% din totalul creditelor acordate sunt pentru nevoi personale si numai 23% sunt destinate imbunatatirii spatiului locativ, fata de tarile dezvoltate unde procentajul este total invers.
Cu toate acestea, Romania se "misca" repede comparativ cu alte state, inregistrand o crestere de 189,10% a volumului creditelor imobiliare, ponderea acestora ajungand la 1,5% din PIB. Slovacia a inregistrat o crestere de 82,3%, inregistrand o datorie locativa de 1,6% din PIB, Austria o augmentare de 20,9% a imprumutului imobiliar, pana la 20,3% din PIB, in timp ce Germania are un plus de 0,1%, iar acest tip de imprumuturi reprezinta 52,4% din PIB.
Un alt aspect pe care l-a subliniat Wolfgang Melzer vizavi de succesul estimat pentru aceste credite il reprezinta ponderea, destul de mare, de credite in valuta acordate pana in prezent, comparativ cu cele in lei. In acest sens, el a avertizat asupra riscului valutar. Nu a fost omisa de catre reprezentantii Raiffeisen nici cererea importanta de locuinte care exista in acest moment in Romania, precum si inclinatia concetatenilor de a-si renova casele. El a mai amintit si de "simtul" proprietatii privind locuinta pe care il au cei mai multi romani, in comparatie cu austriecii si italienii care prefera sa stea cu chirie.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte S.A., si-a inceput activitatea in iunie 2004, fiind prima banca pentru locuinte din sistemul bancar romanesc. Produsul oferit este in lei si presupune existenta unei perioade minime de economisire, urmata de acordarea unui credit cu dobanda fixa pentru activitati In domeniul locativ. In etapa de economisire, statul ofera o prima de stat de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul In lei a 150 de euro. Produsele RBL sunt vandute prin trei canale: o retea de de agenti proprii cu peste 9.000 de colaboratori, sucursalele si agentiile Raiffeisen Bank Romania si prin parteneri de afaceri.
Nicoleta Margineanu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro