Erste Bank a realizat un raport asupra mediului bancar din Europa Centrala si de Est. Raportul contine o analiza macro, insotita de grafice sugestive, a mediului bancar din CEE, atingand unele dintre urmatoarele aspecte: evolutia fostelor probleme structurale si crize bancare catre crestere dinamica si stabilitate crescuta; impartirea sectoriala in piete emergente, in dezvoltare si mature; potentialul deosebit de dezvoltare care rezida in rate de crestere peste medie in urmatoarea decada; boom-ul imprumuturilor de retail si ipotecare; evolutia dobanzilor si a ratelor de schimb.
Dupa 1990 apare in sistemul bancar international o noua criza ridicata de adaptarea bancilor socialiste la noua ordine mondiala capitalista. Nu se mai putea vorbi de planificare economica sau de credite acordate nu in termeni comerciali, ci in functie de strategie politica. Intins pe o perioada de aproape jumatate de veac, comunismul a sapat adanc la radacina stabilitatii economice si politice, astfel ca in momentul in care s-a produs desprinderea, perioada de tranzitie a avut ca scop readucerea pe linia democratica a tuturor institutiilor din fostele tari socialiste. Metamorfoza se preconiza a fi dificila.
Industria a mostenit si ea la randul ei din flagelul erei comuniste: impumuturi neinspirate, o segmentare structurala neadecvata, o amprenta puternica a statului in sistemul bancar ca urmare a monopolului caracteristic comunismului. Toate acestea trebuiau lasate in urma, iar eforturile trebuiau concentrate catre o crestere dinamica si stabila a economiei. Din pacate insa vechile practici nu au putut fi lasate brusc la o parte, continuandu-se finantarea intreprinderilor deficitare, iar multe dintre tarile Comunitatii Economice Europene se confruntau deja cu crize bancare, particularizate in functie de fiecare tara, ceea ce a dus de altfel si la o serie de reforme drastice.
Aceste reforme s-au prelungit pe parcursul anilor ce au urmat, iar situatia a inceput sa se stabilizeze treptat aplicandu-se concomitent diferite masuri, printre care separarea bancilor comerciale de cele centrale, liberalizarea ratei dobanzilor, sau restructurarea si privatizarea bancilor de stat. Totodata, procesul de aderare la Uniunea Europeana a accentuat si stimulat cresterea economica a tarilor din cadrul CEE.
Analiza macro-economica din cadrul sistemului bancar al tarilor din CEE evidentiaza o clasificarea a acestora in functie de criteriul de dezvoltare economica, in trei sectoare, si anume sectorul emergent, cel aflat in curs de dezvoltare, iar ultimul fiind cel al pietei mature. Asftel, din prima categorie fac parte Romania, Serbia si Ucraina, din tarile in curs de dezvoltare avem Croatia, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia si Polonia, in timp ce din a treia categorie se evidentiaza Austria, ca tara cu o piata economica matura.
Conform indicelui PIB, definit ca valoarea totala a bunurilor si serviciilor produse in cadrul unei tari pe o perioada determinata de timp, Departamentul de cercetare al Erste Bank propune o alta clasificare a actorilor din cadrul CEE, pastrand tripla clasificare anterioara. Astfel din punctul de vedere al totalului bunurilor la PIB pe 2005, avem un procentaj de 296,4% pentru Austria, ca reprezentanta a pietei economice stabile, 115,1% pentru Croatia, 103,1% pentru Slovenia, 99,5% pentru Republica Ceha si 97,7% pentru Ungaria, ca tari reprezentante ale pietelor in curs de dezvoltare, si in final, Romania cu 46,2%, Serbia cu 38,6% si Ucraina cu 34,0%, reprezentand segmentul pietelor emergente.
Pentru a crea o imagine mai clara, Departamentul de cercetare din cadrul Erste Bank propune o analiza paralela, de data aceasta asupra totalului imprumuturilor la PIB, pe 2005. Austria cumuleaza un total de 136,7%, in timp ce Croatia, atinge un prag de 66,4%, Slovenia 54,3%,Republica Ceha 41,5% si Ungaria 52,6%, Romania 21,6%%, Serbia 19,4% si Ucraina 13,0%. Toate aceste date, preluate de la bancile nationale expun potentialul de atragere din cadrul zonei de influenta a CEE, evidentiind totodata un tablou concis al alternativelor investitionale si al profilului nivelului de dezvoltare al tarilor aflate pe scena economica europeana.
Ana Zidarescu
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro