Politica Erste Bank este de a incerca sa cumpere restul actiunilor BCR pentru a ajunge sa detina controlul deplin asupra bancii, insa pentru aceasta este nevoie de acordul tuturor partilor, a declarat marti, la Viena, Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, citat de Ziarul Financiar. "Daca ceilalti actionari ne vor permite - salariatii cu 8%, SIF-urile cu 30% - , daca sunt gata sa vanda si putem cadea de acord asupra unui pret pe care sa-l consideram atractiv, cu siguranta ne vom majora participatia la 100%", a spus Treichl.
Fiind putin probabil ca actionarii minoritari sa accepte un pret mai mic decat cel pe care Erste l-a platit statului - 7,65 euro/actiune -, austriecii ar trebui sa scoata din buzunar inca 2,3 miliarde de euro pe langa cele 3,75 miliarde de euro care urmeaza sa fie achitate pentru 61,88% din actiunile BCR.
Cat priveste obligatia asumata prin contractul de privatizare de a lista actiunile BCR pe Bursa de la Bucuresti in termen de trei ani de la incheierea tranzactiei, precizarea lui Treichl a fost ca "in contract nu se spune si de unde trebuie sa vina actiunile". El a mai spus ca pana in luna septembrie Erste Bank va instala noua echipa de management a BCR, condusa de actualul presedinte executiv Nicolae Danila, iar in cursul trimestrului al treilea vor fi comunicate noi date privind planul de
afaceri, programul de tranzitie al bancii si obiectivele strategice viitoare.
Din actuala echipa de conducere executiva fac parte Dan Bunea, vicepresedinte si CFO, Ilie Mihai, vicepresedinte responsabil cu managementul riscului, Natalita Hurduc, vicepresedinte -retail si Petre Preda, vicepresedinte si COO. Deocamdata, prioritatile programului de tranzitie la BCR - de care Treichl se ocupa personal - sunt valorificarea potentialului de venituri al bancii, centralizarea functiilor de back office si optimizarea retelei de unitati si a resurselor umane.
Andreas Treichl a declarat ca se asteapta ca tranzactia de cumparare a pachetului de 61,88% din actiunile BCR sa se incheie in trimestrul al doilea, urmand ca rezultatele Erste pe semestrul I 2006 sa includa si cifrele bancii romanesti.
La capitolul "personal", seful Erste a precizat ca nu are in vedere cifre anume privind numarul de angajati ai BCR, insa vor fi facute ajustari pe diferitele linii de business ale bancii, in functie de nevoile de oameni ale acestora. "Atat timp cat veniturile cresc mai repede decat costurile, nu ne punem problema reducerii personalului", a afirmat Treichl intr-o conferinta de presa pentru anuntarea rezultatelor financiare ale bancii pe anul 2005.
Profitul net a fost de 711,7 mil. euro, in crestere cu 36,7% fata de 2004, activele au urcat cu 9,2% pana la 152,7 mld. euro, in timp ce rentabilitatea capitalului a crescut de la 17% la 19%.
Incepand din ianuarie, Erste are acces la toate informatiile interne si externe privind BCR prin intermediul unui Comitet Consultativ de Tranzitie format din 10 membri, intre care directorul financiar al Erste, Manfred Wimmer, care a condos echipa de achizitie a BCR, si Florin Pogonaru, presedintele AOAR, cei doi fiind desemnati sa participe la toate intrunirile Comitetului Executiv, Consiliului de Supraveghere si la Adunarile Generale ale BCR - fara sa aiba inca drept de vot.
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro