Bancherii romani sunt ingrijorati de amploarea pe care a luat-o fenomenul de falsificare a cardurilor. Ion Matei, directorul in cadrul BCR, si-a exprimat nelinistea fata de incercarile de fraudare a cardurilor. Oficialul BCR a precizat ca zilnic sunt gasite circa 20 de carduri false blocate in bancomatele bancii. O solutie pentru limitarea acestor fraude este reprezentata de cardurile cu cip, anunta Catalin Cretu, reprezentantul VISA.
BCR asaltata de falsificatorii de carduri
Reprezentantii BCR se intalnesc zilnic cu aproximativ 20 de incercari de fraudare a conturilor de card. “Nu toate aceste incercari de fraudare au avut succes, dar au fost si cazuri cand s-au ridicat cu ajutorul acestor carduri, cumulat, si sume de aproape 500 milioane de lei vechi la nivelul retelei", a afirmat Ion Matei, in cadrul conferintei "Piata cardurilor" organizata de Piata Financiara.
Oficialul BCR a recomandat posesorilor de card sa fie mai atenti la efectuarea platilor prin intermediul POS-urilor (terminale electronice de plata instalate la comercianti). "In urma unor sesizari din partea clientilor, banca a efectuat un filaj in cadrul unui restaurant din Bucuresti pe o perioada de cateva luni pentru a depista modul de fraudare. S-a constatat ca ospatarii reuseau sa copieze informatiile stocate pe banda magnetica si obtineau si codul PIN. Ulterior, acestia efectuau diverse operatiuni cu ajutorul unui card blank pe care au inregistrat datele obtinute", a explicat Ion Matei.
Doar 10 dolari un dispozitiv pentru falsificarea cardurilor
Directorul Directiei depozite si dezvoltare produse retail a BCR subliniaza ca metodele de fraudare a cardurilor cu banda magnetica s-au inmultit si au evoluat, fenomen favorizat de faptul ca accesul la echipamentele pentru obtinerea datelor de identificare este mai facil si la costuri reduse.
"Practic, un cititor de banda magnetica poate fi achizitionat cu o suma de pana la zece dolari. Nu de mult am fost abordat in centrul Capitalei de un individ care mi-a oferit spre vanzare un astfel de dispozitiv", sustine Ion Matei.
Potrivit Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, anul trecut serviciile specializate din Romania au cercetat 103 infractiuni cu carti de credit.
Cardul cu cip, o varianta mai sigura
Mai multe banci pregatesc anul acesta lansarea de carduri cu cip, asa-numitele smart-carduri. Aceste instrumente asigura o securitate sporita a tranzactiilor si permit dezvoltarea unor programe de fidelizare a clientilor si partenerilor de afaceri, a afirmat, in cadrul evenimentului, Catalin Cretu, reprezentantul Visa International.
Smart-cardurilor ofera posibilitati de stocare si procesare semnificativ mai mari fata de cardul traditional cu banda magnetica si permit stocarea mai sigura a informatiei. Un alt avantaj al tehnologiei cipului consta in faptul ca permite executarea tranzactiilor fara a lua contact cu banca emitenta, pentru autorizarea platii, situatie care permite bancilor sa isi reduca cheltuielilor legate de serviciile de telecomunicatii, in conditiile mentinerii sigurantei platilor.
Prin sporirea securitatii tranzactiilor, introducerea acestor instumente va determina limitarea fraudelor realizate prin intermediul cardurilor si in principal cele legate de falsificarea cardurilor, fenomen foarte raspandit in ultima perioada.
Si oficialul BCR a pledat pentru aceasta solutie, evidentiind ca astfel se asigura o securitate sporita a tranzactiilor. “Costurile cu acest sistem sunt destul de ridicate, dar efectele pozitive pe termen lung sunt evidente. Increderea clientilor este esentiala in acest domeniu", a mai spus Matei.
Aparitia smart-cardurilor pe piata romaneasca a fost inregistrata in aprilie 2005, cand BCR a devenit prima institutie de credit care a acceptat carduri cu cip. Insa primul emitent de astfel de carduri a fost ProCredit Bank Romania, in noiembrie anul trecut.
7,17 milioane de carduri, in Romania
Conform datelor furnizate de Visa, pe piata romaneasca erau active peste 3,6 milioane de carduri Visa la finele anului 2005, cu ajutorul carora au fost efectuate peste 60 milioane de tranzactii in valoare totala de 4,87 miliarde de dolari. "Valoarea tranzactiilor efectuate la comercianti a crescut cu 131% fata de 2004, la 380 milioane de dolari, la un numar total al operatiunilor de 6,8 milioane, dublu comparativ cu un an in urma. Putem spune ca pe piata autohtona s-a ajuns la o masa critica in privinta numarului de carduri, iar acestea nu mai sunt utilizate aproape exclusiv numai pentru retragerea banilor din bancomate", a precizat reprezentantul Visa Catalin Cretu. Pe intreaga piata romaneasca sunt inregistrate, potrivit BNR, 7,17 milioane de carduri active, din care 155.611 in valuta.
Daca in Romania cardurile cu cip sunt la inceput de drum, datele Visa arata ca la nivel mondial existau la finele anului 2005 peste 175 milioane de smart-carduri. Compania intentioneaza dezvoltarea tehnologiei cardurilor prin introducerea unui card cu parola dinamica si display, ce va creste gradul de securitate a datelor, in special pentru clientii care fac cumparaturi on-line. Acest tip de carduri va permite multiple utilizari, precum afisarea soldului contului la cardurile pre-paid, afisarea punctelor de loialitate adunate, in timp ce cardurile de debit vor putea afisa ultimele tranzactii efectuate.
Bogdan Popescu
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro