credius.ro

Programul Fermierul nu a starnit interesul bancilor

14 februarie 2006

Doar sase banci au depus oferte pentru licitatia organizata pe 10 februarie de Ministerul Agriculturii in vederea derularii programului "Fermierul", din cele 18 care au cumparat caietele de sarcini, a declarat Adrian Tibu, purtatorul de cuvant al ministrului agriculturii.

Bancile participante la licitatie au fost BCR, CEC, Raiffeisen Bank, BRD-GSG, Romexterra si Banca Carpatica. Rezultatul va fi cunoscut in maximum 10 zile, dupa analiza facuta de comisia de evaluare.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, pentru a fi selectata, o banca trebuie sa realizeze un punctaj de minim 50 de puncte din 100 posibile, criteriile fiind date, in principal, de dobanzile percepute, de costurile de procesare a creditului, de reteaua teritoriala. Daca vor exista mai multe banci care realizeaza punctajul, fondul de 7.000 de miliarde lei vechi alocat in acest an de Ministerul Agriculturii pentru programul "Fermierul" se va distribui proportional cu scorul obtinut de fiecare banca.

Principala noutate adusa acestui program in 2006 fata de anul trecut este ca aproximativ 1.000 de miliarde de lei din suma alocata vor merge pe investitii finantate direct, in proportie de suta la suta, fara a fi necesara si participarea cu fonduri Sapard, lista obiectivelor noi de investitii urmand a fi semnata in perioada urmatoare.

Programul "Fermierul" a avut alocata o suma de 300 de miliarde de lei, in ultimele doua luni ale anului trecut, suma prevazuta pentru completarea fondurilor Sapard utilizate in vederea modernizarii unitatilor din industria alimentara si pentru crearea unor ferme viabile. Aceasta suma a fost pusa la dispozitia BCR - castigatoarea licitatiei - prin Fondul de Creditare a Investitiilor in Agricultura, cu o dobanda mica, banca putand acorda solicitantilor credite de investitii.

727 proiecte pentru “Fermierul”

Pana la data de 3 februarie 2006 au fost depuse la BCR circa 8012 solicitari de proiecte de investitii, pe suma alocata anul trecut, 910 dintre acestea fiind deja in lucru. Efectiv pe programul Fermierul exista 727 de solicitari in lucru, din cele 910, restul fiind proiecte solicitate integral pe programul Sapard. Solicitarile vizeaza, in general, ferme vegetale in sectorul legumicol, dar si pentru cresterea animalelor, dar din 2006 creditele se vor acorda nu numai pentru aceste tipuri de ferme ci si pentru infiintarea de ciupercarii sau pentru dezvoltarea unor activitati de apicultura acvacultura, cresterea altor tipuri de pasari /struti/, sericicultura si helicicultura. Pentru a vizualiza detalii despre “Programul Fermierul” apasa aici.

Alte articole

credius.ro
credius.ro
Ooni Koda
© Copyright 2024 InfoBancar

Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro