Pentru prima data de cand Romania este monitorizata de catre institutiile de specialitate in privinta performantelor macroeconomice, calificativul acordat este acum de A 4. Ratingul este acordat de Grupul francez Coface. Coface este lider mondial in asigurarile de credit de export. Principalele efecte ale acordarii rating-ului de tara A 4 sunt ca acesta va spori accesul pe pietele internationale si va permite obtinerea unor credite mai ridicate de catre companiile romanesti pentru credite comerciale.
Mai mult, companiile romanesti pot spera acum si la reducerea ratei dobanzilor. Anuntul comunicat, astazi - 25 ianuarie 2006, a urmat celui facut in urma cu cateva zile, la Paris, unde au fost emise informari privind rating- ul pentru 151 de tari din intreaga lume.
Rating-urile de tara sunt prezentate de Coface la inceputul fiecarui an, cu prilejul acestui eveniment. Acest rating istoric este urmarea unor "promovari" succesive din partea aceluiasi Coface, de la B, in anii 2003 si 2004, la B + in iunie 2005 si acest A 4 in decembrie anul trecut.
Concret, rating-ul de tara este stabilit ca urmare a analizei rating-ului de credit si al celui de scor. Astfel, daca rating- ul de credit stabileste limitele de credit pentru companii, rating-ul de scor masoara posiblitatea aparitiei incapacitatii de plata a unei firme pe parcursul unui an.
Concluzia pozitiva din analizele respective a avut in vedere si alte elemente cum sunt: iminenta aderare la Uniunea Europeana; piata interna importanta; forta de munca intens calficata; nivelul de indatorare publica externa la un nivel rezonabil; cresterea fluxurilor de investitii straine directe si atingerea unui nivel ridicat al rezervelor valutare; cresterea ratei de recuperare a creantelor. Nu in ultimul rand este de retinut ca rating-ul de tara Coface este complementar celor de companii. El evalueaza in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de perspectivele politice financiare si economice ale tarii respective.
Acestea, impreuna cu alte aprecieri pozitive, cum sunt cele venite anul trecut de la agentiile Moody's sau Fich, vor duce la o crestere a volumului de relatii comerciale, in special cu statele din Uniunea Europeana si cresterea credibilitatii mediului de afaceri romanesc pe plan international - a declarat directorul general al Coface Romania, Cristian Ionescu.
In contextul pozitiv care a generat atribuirea ratingului de tara superior, specialistii Coface atentioneaza ca in Romania exista inca o serie de puncte slabe precum deficiente in politicile fiscale, monetare si salariale, semnalate, de altfel si de catre Fondul Monetar International. Problematic este totodata si deficitul de cont curent ridicat, ca si nivelul inalt al inflatiei.
Expertii Coface apreciaza ca aceste probleme pot fi contracarate prin continuarea reformelor deja incepute. Pe fond, Cristian Ionescu este optimist subliniind ca, in contextul trendului ascendent in raport cu tarile vecine, Romania va depasi problemele semnalate reusind chiar o noua promovare a rating-ului de tara din partea Coface, respectiv la nivelul A3.
Alexandru Stroe
[email protected]
Web Design by Dow Media | Gazduire Web by SpeedHost.ro